A bárányhimlő a varicella zoster vírus által okozott betegség. Míg a kicsiknél általában a pöttyökön kívül más kellemetlenséggel nem jár, addig a tizenéveseknél, a felnőtteknél és a terhes nőknél súlyos szövődményei lehetnek. Magyarországon még mindig több tízezer gyermek betegszik meg évente, tavaly 38 ezer érintettet regisztráltak. Az akár két-három hétig is elhúzódó bárányhimlőn a gyermekek 90 százaléka még óvodás korában átesik. Az alábbi tényeket minden szülőnek érdemes tudni a betegségről.

A tipikus tünetek
A bárányhimlő első tünetei közé tartozhat a láz, a fejfájás és a fáradékonyság, ezek általában megelőzik az első pöttyöket. A kiütések először jellemzően az arcon és a törzsön tűnnek fel, később – több hullámban megjelenve – bárhol előfordulhatnak. Különösen kellemetlen, ha a szájban, a szemhéjon és a nemi szerveken jelennek meg. Először gombostűnyi bőrpír látható, majd dudorok és hólyagok. Néhány nap múlva a hólyag gennyessé válik, majd pörkösödik. A betegség lefolyása általában öt-tíz nap.  

Így fertőz a vírus
A bárányhimlő nagyon ragályos, különösen gyermekközösségekben fertőz. A vírusok könnyen terjedhetnek a levegőben – így köhögéssel vagy tüsszentéssel -, továbbá a hólyagokkal való érintkezéssel. Fontos tudni, hogy a beteg az első himlős hólyagok megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet. A lappangási idő 10-21 nap. A bárányhimlős gyermek nem mehet közösségbe egészen addig, amíg a hólyagokat felváltó pörkök le nem esnek. Ha e betegség gyanújával viszed gyermekedet az orvoshoz, feltétlenül a fertőző betegek számára kijelölt helyen várakozzatok. A beteg levegőre mehet, csak a társaságot kerülje.

A betegség szövődményei
A legtöbb egészséges gyermek számára a bárányhimlő nem jelent veszélyt. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményekhez vezethet, például kiszáradáshoz, tüdőgyulladáshoz, vérzési problémákhoz, csont- és ízületi betegségekhez. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csecsemők, a tizenévesek, a felnőttek, a terhes nők és a gyenge immunrendszerűek. Ha egy várandós nő a terhesség első 20 hetében fertőződik meg, a csecsemő súlyos rendellenességekkel születhet. A vírus károsíthatja a magzat idegrendszerét, a szív- és érrendszerét, nem ritkán a végtagjai  is deformálódnak.

Fontos tudnivalók az oltásról
A bárányhimlő elleni oltás még nem kötelező. Tapasztalatok szerint a vakcina nagyon hatásos, szinte 100 százalékos védettséget ad, vagy nagyon enyhe a betegség lefolyása. A védettség eléréséhez két adag vakcina szükséges. A legjobb, ha a gyermek az első szurit 12 és 15 hónapos kor között kapja. Az első és a második dózis között legalább két hónapnak el kell telnie.

Csak egyszer fertőz?
A bárányhimlőn átesettek általában egy életre védetté válnak. Ha azonban a betegség túl korán jelentkezett, esetleg nagyon enyhe formában zajlott le, előfordulhat második fertőzés is. A varicella zoster vírus felelős egyébként az övsömör kialakulásáért is. Sokan nem tudják, hogy övsömörös betegtől el lehet kapni a bárányhimlőt, de bárányhimlőstől senki nem kap övsömört.

Így csillapítsd a tüneteket
A bárányhimlős beteg általában spontán gyógyul. Érdemes viszont otthon lázcsillapítót tartani. A viszketés enyhítésére az orvos antihisztaminos gyógyszereket vagy kenőcsöket írhat fel, illetve a hintőpor is segíthet. Házi praktikákkal is próbálkozhatsz, a viszkető bőrt a langyos zuhany megnyugtathatja. A kis beteg pedig jó, ha könnyű, puha ruhát visel. Bár sokan úgy vélik, hogy a bárányhimlős gyermek nem fürödhet, ez tévhit. Törölközővel viszont nem szabad dörzsölni a kiütéseket. Fontos, hogy a gyermek ne kaparja el a hólyagokat.