Érdekes, pillangóra emlékeztető piros foltok jelentek meg gyermeked arcán? Hőemelkedése, influenzaszerű tünetei vannak? Ne ijedj meg, nagy valószínűség szerint az enyhe lefolyású lepkehimlő áll a háttérben. Fontos persze az orvosi diagnózis, de beavatkozásra az esetek többségében nincs szükség.

Lappangási idő, terjedés
A lepkehimlő kórokozója a parvovírusok közé tartozó Parvo B19. Ötödik betegségként is emlegetik, hisz a rubeola, a kanyaró, a mumpsz, a bárányhimlő után ötödik helyen áll a leggyakoribb gyermekbetegségek listáján. Elsősorban a 4-12 éves gyermekek körében terjed, de a legtöbbször az óvodákban fordul elő. A betegséget a felnőttek is elkaphatják. A lappangási idő 4-14 nap, a vírus ezalatt fertőz. A teljes betegség jellemzően 5-10 napig tart.  A lepkehimlő cseppfertőzéssel, kézfogással, érintéssel terjed. Az emberek 50 százaléka találkozik vele élete során, de nem mindenki betegszik meg.

A legfontosabb tünetek
A lepkehimlő általában influenzaszerű tünetekkel, hőemelkedéssel, enyhe rosszullétekkel, lázzal, fejfájással kezdődik.  Nem sokkal később az arcon megkeményedett, összefolyó, pillangóra emlékeztető bőrpír jelenik meg, a karokon, a lábakon, a törzsön pedig szimmetrikus kiütések láthatók. A lepkeszerű folt egyébként nem törvényszerű. Mivel a kiütések felülete durva, könnyen összetéveszthető az ekcémával. A beteg állapotát a napfény, a testmozgás, a meleg, a láz vagy a stressz súlyosbíthatja.

A betegség lefolyása, szövődmények, terhesség
Felnőtteknél a lepkehimlő lefolyása súlyosabb lehet, mint a gyermekeknél, és szövődményeket is okozhat. A nőknél különösen gyakoriak az ízületi fájdalmak. Ez akár 3 hétig is eltarthat, hosszú távon viszont nem kell komolyabb  szövődményektől tartani. Várandósoknál különösen az első három hónapban veszélyes, hisz a lepkehimlő ritkán vetélést is okozhat.

Így csillapítsd a tüneteket
Különösebb kezelésre nincs szükség. Magas láz esetén fontos a lázcsillapítás, de tilos a Kalmopirin, az Aspirin, vagy más salicylatszármazék szedése. A viszketést szódabikarbónás öblítésekkel csökkentheted. Az immunrendszert pedig érdemes nagyobb dózisú C-vitaminnal támogatni.

Fotó forrása: http://quintepediatrics.com