A húsvét egyik jelképe a nyúl: sok minden e kedves állat körül forog a tavaszi ünnepkor. A nyuszi tojja a csokitojást, ő hozza az ajándékot. Divattá vált, hogy sok gyerek kap ilyenkor élő állatot otthonra. Mi a teendő vele? Kiknek ajánlják a szakemberek? Írásunk abban is segít, hogy eldöntsük, valóban vásároljunk-e nyuszit gyermekeinknek.

A nyúl – az ünnepet leszámítva is – népszerű háziállat. Sokan tartanak kis kedvencként otthonukban. Ha azonban nem szeretnél húsvét után is e kedves állattal élni, vagy nem igazán megfelelőek a körülmények a nyuszi számára, kölcsönözz inkább egyet néhány napra! A legtöbb kereskedés és tenyésztő az ünnep után visszaveszi a kedves jószágot. Ám a „kölcsönnyulat” is a megfelelő ellátásba kell részesítened. Az alábbiakat feltétlenül vedd figyelembe vásárláskor, kölcsönzéskor is!

– A legnépszerűbbek a törpenyulak. Tagadhatatlan, hogy ők a legaranyosabbak. Ezek kb. 80x 70-80 cm alapterületű és 50 cm magasságú ketrecet igényelnek. Így egész biztos, hogy két lábra tudnak ágaskodni. Az alsó kádjuk legyen min. 15 cm, mivel szenvedélyes ásókról van szó. Ajánlott számukra egy kis házikó is, amibe bebújhatnak. Alomanyagként forgácsot használj, mert az jól felszívja a vizeletet. Legyen a ketrecben (kívülről elhelyezett) fogkoptató. Ugyanakkor a nyuszi imád szabadon szaladni. Jó, ha ezt naponta biztosítani is tudod számára.

nyúl

 – A nyúl is igényes állat és ő is szereti a társaságot, igényli a törődést. Örül, ha simogatják, törődnek vele, és ezt meg is hálálja. Tudni kell róla, hogy hamar ivaréretté válik és gyorsan szaporodik.

– A tapsifüles legfontosabb tápláléka a széna, nagyon kedveli a zöld takarmányt, füveket, mezei növényeket(pl. tyúkhúrt). Szereti a káposztaféléket, pl. karfiolt, karalábét és bármilyen répafajtát (zöld részeivel együtt). Ügyelj arra, hogy legyen mindig száraz szénája is. Soha ne kínáld a kis kedvencet csokival, egyéb édességgel!

– Az üzletekben kaphatsz kész eledeleket. Ezeket is szívesen fogyasztja, de csak a száraz takarmány mellett. Ügyelni kell, hogy amit adsz a nyuszinak, ne legyen vizes, mert az állatka megbetegedhet tőle. Fontos, hogy mindig legyen tiszta vize, kintről elhelyezett itatóba, mivel rengeteget iszik.

– Soha ne tedd a nyulat tűző napra. Csak úgy, ha a ketrec egy részén elegendő árnyékot is talál. Mindig szüksége van a friss levegőre. De egyaránt tartható kint és a lakásban is.