A húsvéti asztal elképzelhetetlen sonka nélkül. Így igazán fontos, hogy ízletes, puha legyen. Vajon milyet vegyél? Hogyan és meddig főzd? Milyen fűszerek illenek hozzá? Összeállításunkkal ebben segítünk!

A parasztsonka a legnépszerűbb

A húsvéti időszakban háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm sonka fogy. A legnépszerűbb a parasztsonka, amelynek ára 1900 forint körül mozog. A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák, és 2500-3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját. Ezeket kell tudnod a különféle sonkákról

Fontos, hogy vásárláskor légy tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon.
A parasztsonka: egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik, a termék hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka: bőrös vagy bőr nélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit több napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható. A hús “bizalmi” termék, ezért olyan forgalmazótól szerezd be az ünnepi asztalra valót, akiben eddig nem csalódtál. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, semmiképpen ne vedd meg.
Így főzd a sonkát!

Hozzávalók:

  • 2 kg sonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél

A húst főzés előtt feltétlenül áztasd legalább néhány órán át hideg vízben. Ha túl sós, még jobb, ha egy egész éjszakán át a vízben hagyod. Rakd egy nagyobb lábosba, és öntsd fel valamivel több vízzel, mint amennyi ellepi. Add hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát, a babérlevelet, majd közepes lángon, fedő alatt főzd puhára. Úgy tartják, ahány kilós a sonka, annyi órán át kell főzni. Akkor jó, ha a hústű könnyen beleszalad. A puha sonkát hagyd a vízben kihűlni.

Ha még a tojásfestés előtt állsz, jól jöhet ez a segítség!

Az egyik legegyszerűbb technika: tojásfestés hagymahéjjal