Ki ne emlékezne az első kihullott tejfogára? Gyufásdobozban őriztük évekig, mint valami kincset. A gyerekeknek nagy élmény, amikor kiesnek a tejfogaik, ám ez nem mindig fájdalommentes folyamat. Ezért a nyugati országokban már jó ideje igyekeznek megkönnyíteni az olykor kellemetlen fogváltást. Kitaláltak egy mesebeli Fogtündért, aki az éj leple alatt eljön a kipottyant fogért, és apró ajándékot hoz helyette. Hazánkban is egyre népszerűbb a Fogtündér legendája, aki azonban nem mindig volt ilyen jóságos. Nézzük, ki is ő, és honnan származik!

Ajándékért tejfogat
A Fogtündér legalább olyan híres, mint a Mikulás vagy a húsvéti nyúl. Segítője ugyanúgy Apu és Anyu, akik a háttérből irányítják az ajándékozást, így megkönnyítve a csemeték fogzási nehézségeit. A legenda lényege, hogy minden kiesett tejfogat a párna alá kell tenni éjjel, elalvás előtt, hogy aztán éjszaka a jóságos Fogtündér eljöjjön érte, és apró meglepetésre, pénzérmére cserélje. A foghíjas gyerkőc így reggel ajándékkal a feje alatt ébredhet. A Fogtündért mindenhol varázspálcával és kedves mosollyal ábrázolják, nem csoda, hogy az angolszász országokban sok gyerek kedvenc mesehőse.

A gonosz boszorkától a foglopó egérkéig
Napjainkban a tejfog eltüntetése az izgalmas mese része: csökkenti a gyerekekben a fogvesztéssel járó stresszt, az éjszakai ajándékozás pedig növeli a várakozás boldogságát. Ez azonban nem volt mindig így. Az ősidőkben minden kisgyermek tejfogát nagy becsben tartották, mert a pogány népek hite szerint varázserővel bírt: megvédte viselőjét a gonosz erőktől. Amikor kipotyogtak a fogacskák, a gondos szülők igyekeztek őket eltüntetni, nehogy a démon megkaparinthassa, és ezzel együtt a kicsinek is ártson. A tejfogakat a földbe kellett elásni, elégetni tilos volt, mert azzal épp a démon erejét növelték volna. Később a kisebb házak, lakások megjelenésével elég volt a tejfogat a cserépbe elültetni, végül már csak elrejteni. A fog eltüntetése tehát lassan emléktárggyá szelídült, és a gyerekek lelke után ácsingózó gonosz boszorkány képét is felváltotta a jóságos tündér, aki csupán tejfogakra hajt. A századfordulót követően már egész Amerikában elterjedt a párna alá rejtett tejfog története, és azóta minden kisgyerek izgatottan várja a Fogtündért. A gyerekgyilkos fogboszorka alakját már csak a horrorok világa őrzi: A sötétség leple (2003) című ausztrál thrillerben a felnőtt főhős traumája, hogy gyermekkorában egy Fogtündérnek álcázott maszkos nő az éj leple alatt megpróbálta megölni.

A tejfogak rítusos eltüntetésének minden kontinensen megvolt a maga története. Ausztráliában például a bennszülött gyerekek tejfogát porrá őrölték, és megitták, mert varázserejűnek gondolták. A vikingek talizmánként magukkal vitték őket a csatába. Máshol patkányok vagy kígyók fészkébe rejtették a kihullott fogat, mert a boszorkány nem mert ezen állatok közelébe menni. Máshol épp azért kellett állatok elől elrejteni a fogacskát, mert a legenda szerint, ha egy állat találta meg a fogat, akkor a kicsinek is az állatéhoz hasonló fog nőtt a szájában. Franciaországban ezzel szemben fontos volt a fogat egyenesen az egér odújába rejteni, mert így garantálták az új fog kibújását. Később aztán a francia mese úgy módosult, hogy a mesebeli fogszerző egérke ajándékot is hagyott a gyerekeknek.

Amint látjuk, a Fogtündér –különböző alakban – már régóta képviselteti magát szerte a világon. Nemrég hazánkban is megjelent, szülők, gyerekek és fogorvosok nagy örömére.

A Fogtündér és a gyerekfogászat fejlődése
Gyerekkoromban még csak fogmanó létezett. Sose felejtem el a gonosz vigyorát a képeskönyvben, és a kis csákányát, mellyel jó mélyen a fogba vájt. Nem sokban különbözött a horrorfilmes banyától.  Ilyen és ehhez hasonló lényekkel próbálták meg a nyolcvanas években elijeszteni a gyerekeket a lyukas fogaktól és a fogfúrástól. A gyerekfogászat akkoriban azonban még elég kezdetleges volt Magyarországon, a gyerekek pedig rettegtek a fogászati kezeléstől. Szerencsére napjainkban már jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogproblémák megelőzésére, mint harminc évvel ezelőtt. A fogorvosi rendelők is barátságosabbak, és számos pozitív mesefigura buzdítja a gyerekeket a helyes fogápolásra. A Fogtündér például egy jóságos védőangyal, aki segíti a csöppségeket a fogaikkal kapcsolatos félelmek leküzdésében.

Ha mozog gyermeked tejfoga, vagy már ki is potyogott néhány, gyűjtsd egyedi tejfogtartókban!
Itt tudsz bőven választani!