Szeretnéd megkönnyíteni és emlékezetessé tenni gyermeked fogváltását? Hívd segítségül a Fogtündért! A mitikus lény a fogakért cserébe ajándékot ad, továbbá a helyes fogápolásra ösztönzi a gyermekeket. Jól bevált praktikáival a kicsik minden egyes kihullott tejfognak nagyon örülnek. Íme, a legjobb ötletek…

1. Készítsd fel gyermekedet a fogváltásra!
Időben, kb. csemetéd 5 éves kora körül kezdj mesélni neki arról, hogy hamarosan kipotyognak majd a tejfogai, később pedig a helyükre újak nőnek. Ezzel megóvhatod őt egy esetleges traumától. A fogak elvesztése ugyanis ijesztő lehet az apróságok számára: kisebb vérzéssel is járhat, és esztétikailag is zavarhatja a gyerkőcöt. Egy alapos beszélgetés során megnyugtathatod a kicsit, hogy a fogváltás természetes folyamat, és ez is fontos lépése a kamasszá /felnőtté válásnak. Mesélhetsz neki a Fogtündérről, megkönnyítve ezzel mindkettőtök dolgát.

2. Hinni vagy nem hinni…
Míg egyes országokban a kicsik a Fogtündért ugyanolyan élő alaknak képzelik, mint a Mikulást vagy a húsvéti nyulat, nálunk inkább még inkább örömteli játékról van szó a gyermek és a felnőttek között. Persze, Neked kell eldönteni, hogy mit és hogyan mesélsz a csodás lényről. Ha porontyod hisz benne, ügyelj, nehogy lebukj, miközben az ajándékot csempészed a párnája alá.

3. A legötletesebb ajándékok a tejfogakért
Az eredeti mesében a Fogtündér pénzérmét rak a párna alá, de ez nem jelenti azt, hogy Neked egy-egy ötszázassal, vagy még nagyobb összeggel kell letudnod a tejfogakat. A lényeg, hogy örömet szerezz az apróságnak. Nagyon népszerű ajándék az oklevél, vagy a személyre szabott levél. Kislányoknak ajándékozhatsz tündérport, szép hajkefét, kis pénztárcát, kisfiúknak matchboxot, kártyát. Egy szép, mesefigurás fogkefe mindkét nemnek jó ötlet, akárcsak a foggyűjtő tasakok, a dobozkák, az üvegcsék, esetleg párnák.

4. Késésben a Fogtündér?
Bizony, még a leggondosabb szülőkkel is előfordul, hogy egy este kiesett fogért cserébe másnap reggelre nem tudnak ajándékot varázsolni a gyerkőc párnája alá. Bármikor bevethető, hogy a Fogtündérnek egy éjszaka rengeteg kisgyerekhez kell ellátogatnia, ezért nem ért még oda hozzátok. Te pedig, ha észreveszed, hogy mozog csemetéd tejfoga, rögtön vásárolj vagy rendelj ajándékot.

5. Ha nem adod a fogat…
Szeretnéd eltenni gyermeked fogait emlékbe? Vagy épp porontyod ragaszkodik hozzájuk? Akkor a fog helyett tegyen egy levelet a párna alá. Ebben írja le, hogy miért nem akar tőle megválni, esetleg rajzoljon a Fogtündérnek valami szépet.

6. Közösen a jó fogakért!
A Fogtündér egyik legfontosabb feladata, hogy a helyes fogápolás fontosságára is felhívja a figyelmet. A misztikus lény segítségével ösztönözd a kicsit a rendszeres fogmosásra, hívd fel a figyelmét az édesség negatív hatásaira, az egészséges ételek fogyasztásának fontosságára. Egyes szülők csak az ép fogakért adnak ajándékot.

7. Ezt tedd, ha elveszett a fog!
Egész biztos, hogy gyermeked pánikba esik, ha nem találja kiesett fogát, esetleg álmában lenyelte. Természetesen ettől még jár neki az ajándék. A fog helyett tegyen egy üzenetet a párna alá a Fogtündérnek, melyben írja le, hogy nem tudja, mi történt a fogával…

 

Papp Cecília