Ha a családba, rokonságba újszülött érkezik, az első látogatás alkalmával szeretnénk meglepni valamivel a kicsit. Ilyenkor – főleg, ha nekünk még nincs gyerekünk – bizony fejtörést okozhat, hogy mi legyen az ajándék. A következőkben ehhez adunk ötleteket.

Ajándék megbeszélés szerint
A legegyszerűbb persze, ha a szülőkkel egyeztetve választjuk az ajándékot, sok családban ez így is működik – mesél tapasztalatairól Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. Sokan már a baba születése előtt kinézik, megbeszélik, hogy mit szeretnének, milyen színben, mintával vagy méretben és a kicsi születése után adják át, az első látogatáskor. Ha a szülők még nem tudják, hogy pontosan mit szeretnének, vagy nem biztos a baba neme, így a színe esetleg változhat, akkor ilyen esetben ajándékutalványt szoktak kérni, amit a szülők később is beválthatnak arra, amire épp szükségük van.

Személyre szabott ötletek
Sokan azonban inkább meglepetést szeretnének a babalátogatás alkalmából, így nem egyeztetnek előre. Ha ez a tervünk, akkor a személyre szabott, egyedi ajándék jó választás lehet: például a kicsi nevével hímzett törölköző, takaró, előke, body, vagy a nevével és születési dátumával feliratozott zenedoboz vagy képkeret. Aminek minden újdonsült anyuka biztosan örül, az a segítség. Ezt felajánlhatjuk persze szóban is, de kedves gesztus, ha külön kis kuponokat készítünk, amire ráírjuk, hogy miben számíthat ránk. Ez lehet porszívózás, bevásárlás, a kedvenc ebédjének az elkészítése, vagy vigyázunk a babára, amíg elmegy fodrászhoz.

Majd belenő!
Az első év gyorsan elrepül, a gyerekek ez idő alatt hatalmas változáson mennek keresztül. A látványos fejlődést pedig sok újdonság beszerzése kíséri. Gondolkodjunk bátran előre, és már az első látogatásra is vihetünk egy-két számmal nagyobb – vegyük figyelembe, hogy mikor belenő, nagyjából milyen évszakban fogja hordani – ruhát, az első hajtincs tárolására szolgáló dobozkát, de az első műanyag babatányért sem túlzás már ilyenkor ajándékba vinni, hiszen 4-6 hónapos korában már azt is használni fogja.

Játék minden mennyiségben
Plüssökből rendszerint a néhány mindennaposan játékban lévő kedvencen kívül is hatalmas mennyiség halmozódik fel a családokban, így helyette inkább más játékot vigyünk ajándékba: lapozgatható, vízálló, hangot adó kiskönyvet, fogzás segítő és puha csörgő játékokat. Hasznos ajándék az éjszakai jelzőfény, a játszószőnyeg és a habszivacs szőnyeg puzzle is.

A praktikus ajándékokkal nem hibázhatunk
A pelenka és a törlőkendő fogyóeszköz, így garantáltan hasznos, ha ezt ajándékozunk. Ha teljesen biztosra akarunk menni, kérdezzük meg a szülőket, hogy melyik márka az, ami bevált, melyik törlőkendő nem irritálja a pici bőrét és ezekből vásároljunk be. Ha szeretnénk valamivel feldobni az ajándékot, egy részéből készíthetünk akár pelenka tortát is.

A tesó(k)ról se feledkezzünk meg!
Ha testvérek is vannak a családban, akkor vigyünk valamilyen apróságot nekik is! Ottlétünk alatt figyeljünk rá, hogy ne csak az újszülöttet csodáljuk, hanem vonuljunk el a nagy szobájába is, és beszélgessünk, játsszunk vele egy kicsit. A kezdeti időszakban jelentkező testvérféltékenység feloldását segíthetjük, ha egy időre mi vállaljuk a kicsi felügyeletét és hagyjuk, hogy anya nyugodtan a naggyal legyen, esetleg együtt kimozduljanak a játszótérre vagy egy közös fagyizásra.

Forrás: www.jatekliget.hu

Az ajándékok melé válassz csodás babás idézeteket is!

A legcukibb babás idézetek: köszöntsd ezekkel az új jövevényt és szüleit!