Vízkereszttel befejeződik a karácsonyi időszak. A legtöbb családban a hagyományoknak megfelelően január 6-án válnak meg az ünnep ékétől, a karácsonyfától.  Persze pozitívuma is van ennek az időszaknak: óriási akciók csábítanak további vásárlásra. A karácsony után pedig kezdődik a farsang!

Ezt kell tudni Vízkeresztről
Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe.  Magyar elnevezése az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.  Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni, mint Jézus születésének és a háromkirályok látogatásának, Jézus keresztségének és a kánai menyegzőnek az ünnepe. Ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. A szertartás során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

karacsonyfa

 

Országszerte gyűjtik a fákat
Rendkívül gyorsan elillant az idei ünnep is, a hétköznapokba nehéz visszarázódni. Sokan úgy döntöttek, hogy megnyújtják a karácsonyi időszakot, és még nem szedik le a fenyőt. Az ünnepi légkört díszekkel, fahéjillatú mécsesekkel, füstölőkkel megőrizhetjük. Több fenyő –megfelelő körülmények között – akár húsvétig is megmarad a lakásban.
Akiknek sok tüskét veszített a fájuk, minden bizonnyal elbúcsúznak az ünnep ékétől.
Folyamatosan telnek a karácsonyfagyűjtő konténerek. Akárcsak korábban, a fákat gyűjtőjáratok szállítják el, és újrahasznosítják a fenyők többségét.

akcio
Csábító akciók ünnep után
A karácsonyi nyüzsgést most pihenik ki a legtöbben. A csendes időszakot a kereskedők dobják fel. Szinte minden üzletben 50-70 százalékos kedvezmények csábítják azokat, akiknek még maradt pénz a zsebükben a nagy karácsonyi bevásárlást követően. Sokan vásárlási utalványt kaptak ajándéka, most leginkább ezeket váltják be. Az ajándékozottak persze sokkal jobban járnak januárban, több cikket tudnak vásárolni az akciót kínáló üzletekben.

jelmezek

Kezdődik a farsang!
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak hosszú évszázadok óta örömünnep, az év leghangosabb időszaka. Régebben inkább csak a farsang utolsó három napján rendeztek táncmulatságot. Ma már minden hétvégén találhatunk valamilyen programot. A farsangi időszak 2018-ban viszonylag rövid ideig, február 14-ig tart. Ha remek ötleteket szeretnél gyűjteni gyermekednek, itt megteheted!