Javában tart a farsang és a báli szezon. Még majdnem két hónapig, hamvazószerdáig mulatozhatunk, ami idén március 6-ra esik.

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik, főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett voltak mulatságok külön a gyerekeknek, az asszonyoknak, a fiataloknál pedig ez az ismerkedés időszaka is volt.

A lakodalmakat is főként ilyenkor tartották, ahol pedig nem volt igazi esküvő, ott “állakodalmat” rendeztek, ami ma már idegenforgalmi látványosság – mondta Tátrai Zsuzsa néprajzkutató.
Kitért arra, hogy a busójárás eredetileg házról házra járó termékenységvarázsló szokás volt. A magyar hagyományra nem voltak jellemzőek a faragott, nagy maszkok, inkább korommal kenték be az arcukat, vagy papírból, bőrből készítettek álarcokat. Gyakori volt a farsangi időszakban, hogy beöltöztek, megjelenítettek lovat, gólyát, medvét, ijesztgették a lányokat.

A farsang 2019-ben március 6-ig tart, ezt követi a nagyböjti időszak. Húsvétvasárnap pedig április 21-én lesz. Minden évben máskor ünnepeljük, a 325-ös niceai zsinat óta a tavaszi napéjegyenlőség utáni első vasárnap tartjuk. Legkésőbb április 25-én ünnepelhetjük. Érdekes, hogy április 24-én és 25-én tartjuk legritkábban: 1800 és 2100 között mindkét dátum csupán kétszer fordul elő.

Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben! A banánfánk egyszerű, gyors és finom.

Puha, illatos banánfánk kelesztés nélkül: az egyik legegyszerűbb farsangi csemege

MTI