Vízkereszt vagy háromkirályok napja az egyik legrégibb egyházi ünnep, amelyhez számos néphagyomány és szokás is kapcsolódik.

Január hatodikával, vízkereszttel lezárul a karácsonyi ünnepkör, általában ilyenkor bontjuk le a karácsonyfát, és elkezdődik a farsangi időszak. Ez az ünnep rendkívül fontos a katolikus emberek számára, ilyenkor van a vízszentelés, a szenteltvízből pedig régen krétát is szenteltek – idézte fel Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, hozzátéve, hogy ebből a szokásból alakult ki a házszentelés.

Házszentelés és háromkirályjárás 
Ennek az volt a lényege, hogy oly módon szentelték meg a házat, hogy a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). Ettől azt is várták, hogy minden rossz megálljon az ajtóban és ne jusson be a házba.

Az ünnepi népszokások közé tartozott a háromkirályjárás hagyománya is, amelyen a bibliai királyokat – a betlehemezés mintájára – gyerekek személyesítették meg. Legfőbb kellékük a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Ugyanakkor ilyenkor mentek házról-házra a papok is, hogy megkapják természetbeni járandóságukat.

2021-ben bő egy hónapig tart a farsang
A vízkereszt ünnepe több jelentést is hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn.
Vízkeresztkor elkezdődik a farsang időszaka, amely a nagyböjt kezdetével fog lezárulni. Ebben az esztendőben február 17-ig tart, arra esik hamvazószerda. A nagyböjt április 3-án, nagyszombaton ér véget.

Ha farsang, akkor fánksütés minden mennyiségben! Ezekből te is tudsz válogatni! 

A szalagostól a pofonegyszerű túrós változatig: 4 mennyei fánk húshagyókeddre

Forrás: MTI
Fotó forrása: www.freepik.com