Húshagyókedd a nagyböjt előtti utolsó nap, amikor még lehet enni-inni, jót mulatni. Nagyanyáink idejében nem múlhatott el a nap saját készítésű fánk nélkül. Ha ráérsz, készítsd el a klasszikus szalagos változatot. Időhiányban bevetheted a gyors túró-vagy banánfánkot, esetleg a csörögét. Válogass a legnépszerűbb receptek közül!

A klasszikus szalagos fánk
Te is tudsz olyan mennyei fánkot sütni, mint anno a nagyi. Akkor az igazi, ha a tésztája könnyű és szalagos. Ezt pedig kemény munkával érheted el: dagaszd jó sokáig, és a kelesztésre is szánj időt. Tapasztalt háziasszonyok tanácsolják, hogy mielőtt a fánkot az olajba teszed, fordítsd meg. Tehát, ami a deszkán alul volt, az legyen az olajban felül. A tésztát megtöltheted lekvárral, feldobhatod mázzal, cukorkákkal.

A ropogós forgácsfánk
Ismerheted továbbá csörögeként vagy herőceként is. A különleges alakú forgácsfánk kiállta az idők próbáját, hisz már a dédike is készítette, és még gyermekeink is imádják. A formázás is csak első látásra tűnik bonyolultnak. Feltétlenül hempergesd meg vaníliás porcukorban a kelesztés nélküli finomságot.Az egyik legegyszerűbb: a túrófánk
Ha nincs kedved vagy időd egész délelőtt a konyhában tüsténkedni, dagasztani, keleszteni, válaszd a szuperkönnyű túrófánkot. Ezzel még a kezdő háziasszonyok is könnyen boldogulnak. A tésztája a szódabikarbónától még puhább lesz. Ehhez is kínálhatsz lekvárt, csemetédnek pedig akár mogyorókrémet is.


A mindig puha banánfánk
Az illatos, pillekönnyű banánfánkot akár fél óra alatt összedobhatod. Tökéletes barnulásnak indult gyümölcsök felhasználására. Amilyen gyorsan elkészül, olyan sebességgel el is fogy a tányérról. Ha mégis maradna, másnap is friss és puha lesz.

Míg mi fánkkal búcsúzunk a farsangtól, addig a világ számos országában palacsinta-napot tartanak. Ünnepeld meg te is ezzel a recepttel!

Mennyei epres amerikai palacsinta: minden eddigi változatot felülmúl