Vajon hány újévi fogadalom hangzott el az elmúlt órákban? Az óév utolsó perceiben sokan soroltuk, hogy min változtatunk 2015-ben. Az esztendő első néhány hetében még könnyen betartjuk ígéreteinket. Később azonban számos nehézségbe ütközünk. Reális tervezés, önellenőrzés, motiváció, akaratunk fejlesztése: ezek döntik el, hogy sikerül-e megvalósítanunk, amit elterveztünk.

Tűzzünk ki célokat, és mérjük az eredményt!
Az egyik legtöbbször hajtogatott cél, hogy az új esztendőben többet mozgunk, sportosabban élünk és lefogyunk. Egy mozgásstúdió tulajdonosa, Bojtor Ildikó újságolta, az év elején mindig megrohanják a fogyni vágyó vendégek. A szakember hozzáteszi, a kilók leadásánál a tudatosság a legfontosabb.

– Mielőtt rendszeres testmozgásra szánjuk magunkat, érdemes kitűzni azokat a célokat, amiket szeretnénk elérni. Például bele akarunk fogyni kedvenc tavaszi szoknyánkba, a hétvégi kirándulásokon, túrákon jó erőnlétben szeretnénk lenni, hogy bírjuk szusszal a gyaloglást. Várandósság előtt leadunk túlsúlyunkból, hogy a plusz kilók majd ne terheljék szervezetünket… Nem elég egy futó gondolat. Napi szinten foglalkozzunk a megerősítéssel!

Bojtor Ildikó javasolja, hogy e célból akasszuk ki kedvenc szoknyánkat a szekrényajtóra, és ahányszor ránézünk, éljük át képzeletben, mit fogunk érezni akkor, amikor majd felvesszük.
A személyi edző hangsúlyozza: nagyon fontos a célkitűzés, és az, hogy határidőt szabjunk a megvalósításhoz! Ilyenkor nem árt állapotfelmérést és tanácsot kérni egy szakembertől. Ő pedig személyre szabott, egészséges mozgásprogramot állít össze, és szükség esetén konzultálhatunk vele.
Az állandó kontrollról se feledkezzünk meg! Jó megoldás, ha edzésnaplót vezetünk, így látjuk az eredményeket.

Akadályok és jutalmak
A kijelölt célok elérésének útjába azonban rengeteg akadály állhat. Az egyetlen megoldás a mindennapi tevékenységek tudatos átszervezésében és átprogramozásában rejlik. A siker elérése érdekében ne csak egy tevékenység megváltoztatására – nem dohányzás, diéta, sport, környezettudatosság – fókuszáljunk.

A fogyókúrára lelkileg is fel kell készülnünk. Fontos, hogy megismerjük gyengeségeinket. Nem elég például elhatározni a mozgást, e köré kell felépíteni új időbeosztásunkat és a napi rutinunkat is! Aki nem tud korán kelni, ne akarjon reggelre órákat beiktatni. Így biztosan nem lesz eredményes hosszú távon. Ha sikerül kisebb részcélokat elérni, jutalmazzuk meg magunkat. Így is motiváltabbá válunk a mindennapi küzdelmek során.

A 10 leggyakoribb fogadalom

1. Abbahagyom a dohányzást
2. Fittebben, egészségesebben élek
3. Megszabadulok a felesleges kilóktól
4. Jobban élvezem az életet
5. Nem iszom annyi alkoholt
6. Kilábalok az anyagi válságból
7. Több időt töltök a családommal és a barátaimmal
8. Új munkahelyet keresek
9. Végre megtalálom a lelki társamat
10. Tanulok valami újat