Az első közös karácsony minden szülőnek felejthetetlen élmény. Készülődés közben azonban ne felejtsük el, hogy egy kisbaba jelenléte a forgalmas ünnepnapokon számos veszélyt is rejt! Ki gondolta volna például, hogy pár közkedvelt karácsonyi növény vagy magas ólomtartalmú kellék különösen is mérgező lehet? Íme pár hasznos óvintézkedés a gondtalan babás karácsonyért!

Milyen fát válasszunk?
Eddig nem sokat gondolkodtunk a karácsonyfa kiválasztásakor: legyen a legszebb és a legmutatósabb, vagy pedig az, amelyikkel a legkevesebbet kell foglalkozni. Ha kisbaba van a családban, más szempontok kerülnek előtérbe: melyik fa mellett van legnagyobb biztonságban a család szeme fénye? A lehulló tűlevelek minden esetben veszélyforrást jelentenek, ezért fordítsunk kellő figyelmet a folyamatos eltakarításukra! Ha műfa mellett döntünk, lehetőleg tűzállót válasszunk! Bár minden kisgyerek álma a plafonig érő karácsonyfa, egy kisbabás család számára előnyösebb az asztalra helyezett kisméretű fácska, melyet a hátulgombolósok nem érhetnek el. Ha mégis a nagy karácsonyfa mellett döntünk, gondoskodjunk a megfelelő kitámasztásáról, és sose hagyjunk kisgyereket egyedül a karácsonyfa mellett! Gyertya, csillagszóró szintén nem maradhat őrizetlenül a baba és a fa közelében!

Karácsonyfadíszek és egyéb kiegészítők
Ami számunkra szép és csillogó, az a kisbaba számára vonzó és ehető. Igyekezzünk minden dekorációt olyan távolságra elhelyezni, hogy a kicsi ne érhesse el! A törhető, szétszedhető díszeket lehetőleg mellőzzük idén karácsonykor! A kibontott ajándékok csomagolópapírjairól , és a széthullott kisszemű nasikról (mogyoró, cukorkák) se feledkezzünk el! Ezek mind apróságok, de a pici számára fulladásveszélyt jelenthetnek!

Világítás és elektromos kísértések
Karácsonykor minden fényárban úszik. Égőkkel árasztjuk el a ház minden szegletét, ami a kicsiket izgalommal tölti el. A vezetékekbe azonban könnyen belegabalyodhatnak a kicsik, és egy könnyen hozzáférhető konnektor vagy foglalat is az áramütés veszélyét rejti. Ügyeljünk rá, hogy ezek ne maradjanak szabadon, egy jól elhelyezett bútordarabbal kivédhetjük az esetleges baleseteket!

baba ünnep

Veszélyes ólomtartalom
A karácsony kapcsán legyünk óvatosak a különböző ólomtartalmú termékekkel, hisz ezek kisgyerekek számára veszélyesek lehetnek! Ellenőrizzük a vezetékek, műanyag-bevonatú karácsonyfaégők ólomtartalmát! Egyes régi, kínai gyártmányú műfenyők is tartalmazhatnak veszélyes szinten ólmot, mely környezetszennyező, és így a kicsik számára rendkívül ártalmas lehet.

Díszítés vagy méreg: néhány közismert karácsonyi növényről
A fagyöngyről eddig azt tudtuk, hogy csókolózni alatta felettébb jó előjel. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy véletlen elfogyasztása hasmenést, sőt halált is okozhat, ezért tartsuk valóban távol a kisbabától! Hasonlóan mérgező a másik közkedvelt élő dekoráció, a magyal, és a karácsonykor is virágzó szobanövény, az amarillisz. A mikulásvirág azonban-hírével ellentétben- teljesen ártalmatlan Ha lehet, azért persze ezzel se nagyon tápláljuk a kisdedet.

Egy kisbaba számára sokat jelent, ha szeretetteljes karácsonyba csöppen, ahol mindenki arra figyel, hogy ő a legjobban érezze magát. Ennek elengedhetetlen része, hogy gondoskodjunk a biztonságáról is, hisz így lesz kerek és emlékezetes az ünnep. Boldog és békés karácsonyt minden kis -és “nagygyerekes” olvasónknak!

Jász Veronika