Minden újdonsült anyuka csupa kétely. Először szinte óráról órára eszébe jut még olyan kérdés, amit feltenne valaki hozzáértőnek. A csecsemő szakszerű ellátása, gondozása, táplálása bizony nem könnyű feladat, különösen a kezdőknek. A védőnő már az első napoktól a család mellett áll, és segít, tudtuk meg Varga Bélánétól.

– A baba és a mama végre hazaérkezik a kórházból. Mikor találkozik legelőször a védőnővel?

– A lehető legrövidebb időn belül meglátogatjuk az új jövevényt. Általában az édesapa vagy a nagymama értesít minket arról, hogy mikor megy haza a kórházból a kicsi és az anyuka. Annál a családnál, amelyiknél az első baba született, először nagyon sok időt kell töltenünk. Ahol már a második vagy a harmadik baba érkezik, ott már gyakorlottabbak a szülők, és minden gördülékenyebben megy – teszi hozzá a védőnő.

– Hogy zajlik az első közös találkozás?

– A baba gondozásával és táplálásával kapcsolatos kérdések merülnek fel a leggyakrabban. Az egyik első dolgunk, hogy az anyatejes táplálás fontosságára felhívjuk a figyelmet. Ennél többet és jobbat az anya nem adhat a babának. Legalább három hónapig kellene a kicsinek anyatejet kapnia. A helyes köldökkezelésre, bőrápolásra és fürdetésre is megtanítjuk a szülőket.

– Ha két újdonsült anyuka beszélget, egész biztos, hogy elhangzik az a kérdés: „a Tiéd mennyit eszik?” Mennyi lenne a normális?

– Általában az anyuka tudja, érzi, hogy mennyi az ideális adag. A jelenlegi táplálkozási elvek szerint, a baba igény szerint kapjon anyatejet. Már a kórházak többségében sem mérik, hogy a kicsi mennyit szopik. Kilogrammonként 150 ml a csecsemő napi adagja. Tehát egy 3 kilogrammal született gyermeknek egész nap 450 ml-t kell ennie. Ahogy nő a súlya, úgy nő a tápanyagigénye is.

 – Feltételezem, az a kérdés is gyakran felmerül, hogy „miért sír a baba, ha épp most evett”.

– A sírásnak több oka lehet. Elképzelhető, hogy az előbb emlegetett táplálkozásra vezethető vissza. Nem ritka, hogy kevés az anyatej. Ha görcsösen sír, akkor nagy valószínűség szerint fájdalmai, bélgörcsei vannak.  A hasi panaszok többségét a büfiztetéssel kivédhetjük. Az is baj, ha többet evett, és nem tudja olyan gyorsan feldolgozni. Mindenesetre nézzük meg azt is, hogy nem kell-e tisztába tenni. Továbbá akkor is sírhat, ha melege van. Nem kell megijedni, kétségbeesni a sírástól, hiszen a baba csak így tud kommunikálni. Az anya ölében – ha nincs komoly probléma – általában meg is nyugszik.

 – Mi a tapasztalat: mennyire felkészültek az anyukák, amikor hazamennek a kórházból?

– Manapság nagyon sokféle tájékozódási lehetőségük van: újságok, könyvek. A terhességi tanácsadások során is felkészítjük őket a baba fogadására, és az összes felmerülő kérdést megbeszéljük. Általában kérdeznek, érdeklődnek, tényleg kijelenthető, hogy a többségük felkészült. Persze szinte mindig vannak aktuális kérdéseik is.