Az első születésnap mindig különleges családi esemény. Általában az egész rokonság kitesz magáért. Bár a kicsi nem igazán érti, mi az a szokatlan felfordulás körülötte, mégis nagyon élvezi a családtagok, barátok nyüzsgését, örömmel bontogatja a rengeteg ajándékot. Nagy mosolyokkal nyugtázza, hogy (ismét) ő a középpont. Kövesd tippjeinket, és varázsolj remek partit egyévesednek.

Én mindkét csemetém első szülinapjára meghatottan, olykor könnyes szemmel készülődtem. Nem hiába, alig néhány hónapja a kicsi még a hasamban focizott, most pedig már az igazi pöttyöst rúgja, szalad, be nem áll a szája egész nap. Rengeteg esemény történt az elmúlt 365 napban…

 szülinapra

Az első szülinap mindig nagy fejtörést okoz, hisz nem tudod:

– Adhatsz-e neki tortát?

– Ha igen, milyet?

– Mennyi vendéget hívj meg?

– Kiket hagyjál ki? Kik sértődnek meg?

A lényeg: A gyermekedből, és ne saját kapacitásodból indulj ki!

játszótársak

Amit mindenképpen érdemes figyelembe venni:

– Az egyévesek még nagyon hamar elfáradnak, így a szülinapi bulit ne tervezd másfél- két óránál hosszabbra. Ezt a vendégeknek is mondd meg.

– Csak a legközelebbi hozzátartozókat hívd meg. Ha kis játszópajtásokat is vendégül látnál, szervezz külön gyermekpartit. Ismered a mondást? Annyi vendég, ahány esztendős a kis ünnepelt.

– Alakíts ki külön játszósarkot, hogy a kicsik felhőtlenül szórakozhassanak. Ne feledkezz meg szőnyegről, szivacsról, nehogy a lurkók beüssék magukat.

– A szülinapi buli időpontját igazítsd a napirendhez. Alvás utánra célszerű a vendégeket hívni, hisz akkor jókedvű, kipihent az ünnepelt. Amennyiben babazsúrt szervezel, egyeztess a többi meghívott anyukájával az alvásról.

– Ne szervezd túl a partit, hisz a kicsi(k) miatt muszáj figyelmesnek lenni.   Kérhetsz segítséget nagyszülőtől, baráttól, hogy neked „csak” az ünnepelttel kelljen foglalkoznod.

lufidekor

Tippek, hogy jó hangulatú legyen a buli

–  A dekorációra fordíts nagy hangsúlyt, ám ügyelj a biztonságra. Csak olyan díszt használj, ami nem veszélyezteti a kicsi testi épségét. Bár a lufi elengedhetetlen kellék, ügyelj arra, hogy a gyermek ne tudja lenyelni (ha kidurran), hisz fulladást okozhat.

– A terítésnél a műanyag a nyerő, hisz ezt a csöppségek nem tudják eltörni. Vidám, műanyag edényeket vásárolhatsz, akár a születésnappal megegyező számmal is.

–  Már az egyévesnek is lehet kedvence. Gondoskodj jól ismert gyerekdalokról az egész buli idejére. Az is lehet, hogy a felnőttek is dalra fakadnak.

torta

Segítség a tortaválasztáshoz:

Van gyermekednek nagy kedvence: plüssfigurája, esetleg meséje? Ha igen, akkor kerüljön rá a tortára valamilyen formában. Akár ostyaként az egész tortát díszítheti, Az autó, a busz a labda már ebben a korban is nyerő.

Díszítheted a tortát az ünnepelt néhány napos képével. (Bevallom, én ezt nem szeretem, mert olyan morbid, ha azt vágod fel.)

Cukrászok szerint a legkedveltebbek a gyümölcsös ízek (eper, barack), a csokoládé népszerűsége is vitathatatlan. A répa- és túrótorta az egészséges életmód híveinek a favoritja. Néhány falatot bátran adhatsz neki bármilyen ízű is, egész biztos, hogy nem lesz baja tőle.

+1 tipp:

Gondoskodj fotósról, videósról! Amellett, hogy örök emlék lesz a kép és a felvétel, néhány év múlva ő is megnézheti, hisz bármennyire is teszel ki magadért, emlékezni nem fog a nagy napról!

Papp Cecília