Örömteli várakozás, szomorú búcsú az önfeledt játéktól. Még mindig kettős érzéssel tölt el. Felnőttként már látom, a tanévkezdés rengeteg stressz forrása lehet akkor is, ha a gyerkőc alig várja, hogy visszaüljön az iskolapadba. Próbáljatok meg közösen, pozitívan készülődni! Ha már most megkezditek a ráhangolódást, egész biztos, hogy a nebuló magabiztosabban teszi meg az iskolába vezető első lépéseket.

tanul

Ha csemetéd eddig nem vette elő a tankönyveket, két héttel a becsengetés előtt feltétlenül kezdje meg az ismétlést! Legalább a főbb tantárgyakat tekintse át. Persze ne nyaggasd folyton a tanulással, de napi 1-2 órát készüljön, hisz a legtöbb tárgyból hamarosan dolgozatra kell számítani. Itt az ideje, ellenőrizd: gyerkőcöd kiolvasta-e az összes kötelezőt.

Csemetéd új iskolában kezdi a tanévet? Feltétlenül térképezzétek fel együtt a környéket. Többször menjetek el lakástól az iskoláig, hogy a kis diák is alaposan megismerje az utat. Ráadásul azt is pontosan megtudjátok, mennyi időt kell rászánni a közlekedésre. Feltétlenül beszéljétek át a legfontosabb szabályokat. Ha tömegközlekedési eszközt is igénybe kell venni, mutasd meg többször a buszmegállót.

beszélgetés

Beszéljetek az iskoláról! Tét nélkül még talán gyermeked is nyíltabban mesél a sulihoz fűződő negatív és pozitív élményeiről. Kérdezd meg, mitől tart. Próbáljátok oldani a gátlásokat. Emeld ki pozitív tulajdonságait, hangoztasd, hogy meg tud birkózni a rá váró feladatokkal. Tudja, bízol benne.
Különösen akkor fontos a sok beszélgetés, ha a lurkó most megy elsőbe, esetleg új helyre írattad. Feltétlenül tedd emlékezetessé az első iskolai napot.

Ha iskolás csemetéd túl későn kel vagy fekszik, alakítsatok a napirenden. Keljen akkor, amikor iskolaidőben, és legkésőbb 9 órakor bújjon ágyba. 1-2 hét elég az átállásra.

 színes ceruzák

Ellenőrizzétek, hogy mindent beszereztetek-e az új tanévre. A legjobb, ha egy listára felírjátok az összes lehetséges tételt: tanszerek, könyvek, ruhák, tennivalók (könyvek, füzetek bekötése, felcímkézés). Valószínű, az utolsó pillanatban is eszetekbe jut néhány kellék, még megoldatlan feladat.

Amennyiben még nem tettétek, döntsétek el, igénybe veszitek-e az iskolai menzát. Fordítsatok nagy figyelmet az egészséges étkezésre.

vitamin

 Érdemes már most megkezdeni az immunerősítést. Különösen a kicsik hajlamosak a betegségekre. Az új közösség és a közelgő őszi lehűlés miatt is fontos, hogy a nebuló szervezetét felkészítsétek a megpróbáltatásokra. Gyermekorvos is írhat fel vény nélkül nem kapható immunerősítőt. Vitaminkúrával, teakeverékekkel is érdemes próbálkozni.

Állítsátok össze jó előre az őszi-téli ruhatárat. Nézzétek át, mit nőtt ki gyermeked az elmúlt hónapokban, mit kell már most pótolni.

Érdemes még a szünidőben átbeszélni az iskolaidőre vonatkozó napirendet, és állítsatok fel szabályokat. (Mikor tanuljon gyermeked? Mennyi időt tölthet tévézéssel, gépezéssel? Milyen különórákra járjon?)

tanulósarok

 Rendezzétek át a szobát! Alakítsatok ki hangulatos tanulóteret. Mindennek legyen meg a helye! Ha szükséges, szerezzetek be új mappákat, irattartókat, esetleg polcot. Törekedjetek az átláthatóságra!

Hívd meg csemetéd kedvenc osztálytársait! Hadd hangolódjanak együtt is az iskolakezdésre. Egész biztos, hogy rengeteg megbeszélnivalójuk lesz, különösen, ha egész nyáron nem találkoztak.