A falu a gyermek számára igazi földi paradicsom: kutyák, macskák, fáról mosolygó gyümölcsök. Egy városi lurkó itt tapasztalhatja meg igazán a szabadság édes érzését. Nem is lehet egész nap beparancsolni a kertből, udvarról. Ha teheted, mindenképpen vidd el gyermekedet falun lakó rokonhoz, ismerőshöz, és próbáljátok ki az alábbiakat!

cicát simogat

– Vegyétek közelebbről is szemügyre a vendéglátók állatait. Kutyák, macskák szinte mindenhol vannak, de kacsákat, disznókat, nyulakat is egész biztosan tudsz mutatni gyermekednek.

Sétáltassatok kutyát! Fogjátok be a házőrzőt és barangoljátok be a családdal közösen a környéket. Add át a pórázt a kisebbeknek is. Arra persze vigyázz, nehogy elrohanjon csemetéddel egy nagyobb testű kutya.

Keressetek tojásokat a tyúkólban. Utána fel is használhatjátok reggelihez, vacsorához.

etetés

Etessetek állatokat. Gyermeked így azt is megtanulja, mit esznek a kacsák, a tyúkok, a disznók…

Kergessetek lepkéket este, holdfényben! Nézzétek meg, mennyire vonzza őket a fáklya, esetleg a gyertya fénye.

Gyűjtsetek tücsköt-bogarat! Mutasd meg, milyenek a szitakötők, a szöcskék, a különböző rovarok.

békát fog

Keressetek békát!

Pihenjetek le egy nagy fa alá. A kánikulában amúgy is jól jön az árnyék. Akár még szunyókálhattok is egy kicsit. Az már tényleg mesébe illő lenne, ha a szátokba lógna a gyümölcs.

– Maradjatok csendben, és hallgatózzatok! Hányféle hangot hallotok? Pl. a tücsök ciripelését, a faágak lengedezését, a patak csörgedezését, a bogarak zümmögését? Versenyezhettek is, ki hall többet az este természetes muzsikájából.

Rendezzetek pikniket, amihez kert terméseit is használjátok fel!