A baba érkezésekor – az örömön kívül – a kihívás is óriási: a csemete kerül a középpontba, és minden más háttérbe szorul. Előre fel sem lehet fogni, hogy ez mennyi lemondással és alkalmazkodással jár. Ha tehát babavállaláson jár az eszed, esetleg útban van a kicsi, az alábbi kalandokra mindenképp szakíts időt.

1. Utazz sokat
Ha van még olyan hely, ahová feltétlenül el szeretnél utazni, és megengedheted anyagilag is, semmiképpen ne hagyd ki! A baba érkezése után jóval kevesebb időd és energiád lesz megtervezni és kivitelezni egy nagyobb kiruccanást. Az utazás ráadásul tágítja a látómeződet, más kultúrák és szokások jobb rálátást engednek mások és a saját életedre. Te is nyitottabb leszel, és ez később a kisgyermek javára válik

2. Unatkozz bátran
Sokan félnek az unalomtól, mert attól érzik fontosnak magukat, ha folyton csinálhatnak valami hasznosat. Ha gyereket vállalsz, non-stop fontos leszel majd egy csöpp lénynek, miért ne lazíthatnál előtte egy kicsit? Tudósok is kimutatták, hogy unatkozni egészséges. Ellazít és kikapcsol, és a semmittevés után újult erővel vághatsz neki a dolgaidnak. Hagyj magadnak egy szabad délutánt, melyet otthoni téblábolással töltesz. Éld át minden pillanatát, hogy szívesen emlékezz majd vissza rá később, amikor majd egy másik emberhez fogod  igazítani a perceidet.

3. Ápold a barátságaidat!
Nagy szükséged lesz majd a barátaidra később is, ezért érdemes a szeretetteljes emberi kapcsolataidra időt és energiát szentelni. Akiknek fontos vagy most, és nem haszonból vannak veled, később is számíthatsz rájuk. Akik a baba miatt elfordulnak tőled, azoktól pedig jobb mielőbb megszabadulni. Nem feltétlenül gyerekes barátokra kell gondolni, persze szükség lesz rájuk is, inkább olyan emberekre, akik mellett folyamatosan tudsz töltődni, és akik ugyanezt érzik melletted.

4. Költekezz lelkifurdalás nélkül
Ha megteheted, bátran áldozz egy régóta áhított könyvre, ruhára vagy sminkkészletre. Ne gyötörd magad azzal, mennyi más helyre is kerülhetett volna az a pénz: nem fontos. A lényeg, hogy magadat kényezteted most, hisz hamarosan már a picinek vásárolsz majd ugyanilyen lelkesedéssel.

5. Aludj sokat!
Ne törődj serény, korán kelő ismerősökkel, akik a hétvégi hajnalokat és délelőttöket a piacon és a futópályán töltik! Aludj, amikor megteheted sokáig, lustálkodj a pároddal, hisz gyerek mellett már komplikáltabb lesz megszervezni egy-egy gondtalan délelőttöt.

6. Légy spontán!
Csinálj olyan dolgokat, melyeket nem tervezel meg előre.  Például ugorj be hirtelen moziba egy friss filmre, vagy döntsetek úgy pároddal a hétvégén, hogy étteremben ebédeltek főzés helyett. A legjobb dolgok azok, melyekre nem készülsz fel, ezekre fogsz legszívesebben emlékezni később, amikor már a parki séta is kész logisztikát kíván.


7. Maradj ki éjszakára!
Bár az éjszakázás fárasztó, és másnap egész nap szédelegsz majd, mégis olyan kaland, melyet nélkülözni fogsz egy darabig, ha babát vállalsz. (Mármint ebben a formában.) Akkor ugyanis örülni fogsz minden szabad percnek, melyet alvással tölthetsz, és egy szabad este gondolata is felvillanyoz majd. Szervezz tehát bulit a barátnőddel, sétáljatok hajnalban az utcán, csodáljátok meg a napfelkeltét, és egyetek friss croissant-t reggelire az éppen akkor nyíló pékségben.

8. Ne siess a WC-én!
Bármilyen viccesen hangzik, de szánj annyi időt a kétbetűs helyre, amennyi jólesik. Ne siess, ne kapkodj, vidd be a kedvenc könyved, a telefonod vagy egyszerűen csak ne sürgesd magad. Kisbaba mellett ez a szokás is megváltozik majd, valószínűleg egy ideig mindig lesz közönséged a vécén.

9. Vitázz sokat!
Ha mersz veszekedni, és felvállalni a véleményedet, különösen a párkapcsolatodban, sokkal előbbre jársz, mintha folyamatosan megalkudnál. Ez azért különösen fontos gyerekvállalás előtt, mert ha ekkor próbálgatjátok egymás határait, még felszínre kerülhetnek olyan ellentétek vagy problémák, melyeket könnyedén megoldhattok, vagy sikeres kommunikációval tisztázhattok. Gyerek mellett már sokkal nehezebb lesz megtalálni a megoldást kényes kérdésekben. Ezért inkább most kiabáljatok, mint később legyenek meddő kirohanások.

10. Próbálj ki bátran új dolgokat!
V
ágj bele egy őrült, új hobbiba vagy olyan dolgokba, melyeket eddig féltél megtenni. Legyen az egy új és merész hajszín vagy épp a bungee jumping. A lényeg, hogy élvezd, és később elmondhasd: ezt sem hagytad ki. Nem a dolog sikeressége a fontos, hanem, hogy megpróbáltad. Dokumentáld képekkel is, hogy később lásd, mennyi mindenbe belevágtál, a gyerekvállalás ehhez képest már meg se fog kottyanni. Hisz végső soron ez lesz az az új dolog, melynél merészebbet elképzelni sem lehet. Nem árt a gyakorlás.

Jász Veronika

 

 

Mentés