Gyakran érzed kedvetlennek, levertnek magad? Nincs erőd felkelni, és állandóan rossz a hangulatod? Többször kiabálsz a gyerekkel? Nagy valószínűséggel utolért a téli depresszió. Ez ellen pedig muszáj küzdeni. Máskülönben a rosszkedv visszavethet a munkában, gyengíti az immunrendszeredet, továbbá nehezíti a kapcsolataidat.

Január közepe az év legdepressziósabb időszaka. A pszichológusok ezt azzal magyarázzák, hogy elmúltak a nagy rohanással és kötelező vidámkodással járó ünnepek. Ráadásul a hosszú, sötét napok sem tesznek jót a hangulatunknak.  Arról nem beszélve, hogy tudjuk, messze még a tavasz. A hidegben, a kevesebb fényben hajlamosabbak vagyunk a levertségre, a depresszióra. Ahelyett, hogy bezárkóznánk a szobába, fontos lenne több energiát fordítani egészségünkre. Kövesd tanácsainkat, és ints búcsút a depressziónak!

Kezdd stresszoldással
A jó közérzet alapja a stresszoldás. Ha nem tudod levezetni a mindennapi feszültséget, az immunrendszered gyengébbé válik. Továbbá eluralkodhat rajtad az evési kényszer. Vess be egy-két kényeztetési módot. Kérd meg például a párodat, hogy masszírozzon meg. A legjobb, ha lazító masszázsolajat vagy krémet is használ. Természetesen te is viszonozd a kényeztetést.

Lélegezz helyesen
A stresszoldás  érdekében még néhány egyszerű gyakorlatot is elsajátíthatsz. A hasi vagy a jógalégzéssel már sokat tehetsz az egészségedért. A levegőt mindig orron át szívd a tüdőbe! Utána tartsd vissza a lélegzetet egy kis ideig, majd következhet a kilégzés! Az izomlazító gyakorlatok, autogéntréningek is jótékony hatásúak.

 

Mozogj a hidegben is
Télen te is hajlamos vagy megfeledkezni a sportról? Pedig nagyon fontos, hogy ilyenkor is sok időt tölts a levegőn. Akár gyerkőccel is bevetheted a gyorsabb gyaloglást. Ehhez komolyabb edzettségre sincs szükség. Séta közben gondolj pozitív dolgokra! Sok betegség alapja lehet a mozgásszegény életmód. Az örömmel végzett sport már fél egészség.

Lazíts kádban, szaunában
A hidegben végzett mozgás után nagyon jólesik a meleg fürdő. A vízbe tehetsz fürdőolajokat vagy- sót, de alkalmazhatsz fényterápiát is. Sőt, ilyenkor a szoláriumozás – mértékkel – kifejezetten ajánlott. Különösen télen jótékony hatású a szauna. A lényeg azonban, hogy ne kapkodj, hanem figyelj magadra!

Gyógyteák a mosolygós napokért
Nyúlhatsz a természet patikájához is, az orbáncfű például kiváló a levertség érzésnek csökkentésére. A kellemes ízű és illatú citromfű minden teába becsempészhető. Ha lefekvés előtt kortyolgatod, nyugodtabban alszol éjszaka. A rozmaringtól kevésbé érzed magad kimerültnek.

Gondolj valami jóra
Már az ágyban is sokat tehetsz azért, hogy jobban induljon a nap.  Képzelj el a reggeli ébredésnél a hideg, borongós időben egy képet, amin akár egy szivárvány, akár napfény vagy bármi más, pozitív életérzést sugalló dolog van. Így kaphatsz egy jó adag lökést.

Kényeztesd magad kedvenc édességeiddel
Egy szelet sütitől, egy bögre kényeztető forró csokitól biztosan más színben látod a világot. Engedj bátran a csábításnak! Próbálj ki új recepteket.

Mozdulj ki a barátaiddal
Ha fagy, ha szakad a hó, akkor is szervezz találkozókat legjobb barátaiddal. Egy őszinte csajos csevej – sok kacagással fűszerezve – is kizökkentheted a búskomorságból. Ilyenkor különösen a pozitív emberek társaságát keresd.

Elő a vidám, élénk színű ruhákkal
Válogasd át a ruhatáradat, a fekete és barna cuccaidat tedd mélyre, és szedd elő a vidám, színes pulcsikat, nadrágokat és kiegészítőket. A zöld, a lila, a kék és a pink különösen nyerő.

Rendezd át az otthonodat
Télen több idő jut otthonod csinosítására. Vedd körbe magad világos, vidám tárgyakkal. Érdemes lecserélni az ágytakarót, a párnákat, már azzal is fokozható a hatás.