Nem is gondolnád, mi mindenre jó a citromfű!

A citromfű termesztése gyerekjáték. Akár az erkélyeden vagy a konyhádban is nevelgetheted. Sőt, gyermekedet is bevonhatod az öntözésbe, egész biztos, hogy nagy élvezettel gondoskodik majd a rá bízott növényről. A citromfű házi patikád egyik kedvence is lehet, és az ételek-italok is különlegesek lesznek tőle. Sőt, könnyen isteni szörpöt készíthetsz belőle, melyet a család minden tagja örömmel kortyolgat majd.
citromfu

Ezért legyen otthon citromfű

A citromfű friss, tiszta, karakteres illata szinte minden háziasszonyt elvarázsol. Sokoldalú növény, ezért érdemes otthon tartani. Kisebb-nagyobb bajok orvoslására is kiváló. Segít hasfájás, magas vérnyomás, hányás, ízület fájdalmak, megfázás esetén. Érdemes tudni róla, hogy megöli a baktériumokat, lázcsillapításra is segítségül hívhatod. Szerezz be belőle mindenképpen, ha rosszul alszol vagy túlságosan stresszes vagy.

Ha a citromfüvet elkezded használni a főzéshez, hamar nélkülözhetetlenné válik. Tehetsz belőle teához, erőleveshez, sőt még húsokhoz, pörkölthöz is.

Ha még nem próbáltad, készíts belőle citromfűszörpöt! Nem nagy munka, viszont nagyon finom frissítő a nagy kánikulában.  A recepted az első főzés után fejből is tudni fogod.

citromfuszorp

Hozzávalók:

2 l víz
2 kg cukor
2 marék levél
5 dkg citromsav
2 citrom

Elkészítése:

Öntsd egy nagyobb lábosba a vizet, add hozzá a cukrot, a száráról letépkedett, megmosott citromfüvet, karikázd bele a citromot, és öntsd hozzá a citromsavat. Kis lángon forrald fel, közben többször kevergesd meg. Forrástól számítva 10 percig főzd.

Közben alaposan mosd el az üvegeket, amikbe a szörpöt teszed. Ha biztosra akarsz menni, főzd is ki őket. Majd állítsd egy tepsibe, tégy bele vizet, és kezdd melegíteni. Ha elég forró, szűrd le a szörpöt, és merőkanállal szedd az üvegekbe. Zárd le légmentesen, állítsd fejtetőre 10 percre, majd tedd dunsztba, azaz jól takard be pléddel, és úgy hagyd kihűlni. Majd mehetnek is a kamrába. Ha felbontod, feltétlenül rakd a hűtőbe.

Mentés

Mentés