Ezekkel a mesés kekszekkel bárkit ámulatba ejthetsz! A mintázó hengerek az elmúlt években egyre népszerűbbek, főként a nagyobb ünnepek környékén kerülnek előtérbe. Egyáltalán nem bonyolult használni, és gyorsan különleges kekszeket készíthetsz.

A hengert bevetheted linzerek, mézeskalácsok formázásához. Ha karácsonyra sütsz édességet, dobd fel a kekszet fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel. A hengert és a tésztát feltétlenül lisztezd be, így nem fog beleragadni. Ne használj sütőport, különben a tészta nagyon megnő, és nem lesz benne olyan szép a minta.

karácsonyi mintázó henger

Kekszek mintázó hengerrel

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Mintázó henger süti

Az elkészítése:

A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a kisebb darabokra vágott vajat, és morzsold össze. Tedd hozzá a tojást, a kétféle cukrot és a sót, majd a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát. Ha sima és rugalmas, formázz belőle egy gombócot. Ha túl lágy, adj hozzá kevés lisztet. Amennyiben száraz, kemény, dolgozz még hozzá vajat. Takard le fóliával, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

Pihentetés után a tésztát vedd két-három részre, nyújtsd ki, és lisztezett felületen nyújtsd három-négy milliméteresre. Ezt követően vesd be a kekszmintázó hengert, menj vele végig a tésztán. A mintákat követve vágd fel, vagy szúrd ki szaggatókkal. Rendezd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süsd meg 8-12 perc alatt.

keksz mintázó hengerrel

A mézeskalácsot is formázhatod mintázó hengerrel. Ezzel a recepttel tökéletes lesz a tészta. 

Igazi boszorkányos mézeskalács: nagyon puha és szuperfinom