A jó modor otthon kezdődik, hisz a gyermek az illemszabályok nagy részét minta alapján, a közvetlen környezetében lévő felnőttektől sajátítja el. Nem árt persze az alapokra külön felhívni a figyelmét, főleg mielőtt iskolába megy. Ha csemetéd segítőkész, udvarias, jól bánik az evőeszközökkel, rengeteg pozitív visszajelzést kap. Ez az önbizalmának is jót tesz. Neked meg nem kell pirulnod miatta a legkritikusabb ismerősök, rokonok előtt sem.

Kopogjon, mielőtt bárhova belép
Ezt követően várja meg, amíg engedélyt kap, hogy bemehet. Köszönjön, és távozáskor is búcsúzzon el. Soha nem lehet elég korán megtanulni, hogy nyisson ajtót az idősebbeknek, a lányoknak, és engedje is őket előre. Ha valaki ismeretlennel találkozik, mutatkozzon be.

Ne vágjon senki szavába
Akkor se, ha a felnőttek egymással beszélgetnek, és akkor se, ha ő társalog valakivel. Várja meg, amíg a másik abbahagyja a mondandóját, de legalábbis a mondatot. Tanítsd meg gyermekedet hallgatni. Arra is felhívhatod a figyelmét, hogy nézzen mindig annak a szemébe, akivel beszél.

Várja ki a sorát
A gyerekek türelmetlenek, rögtön akarnak mindent. Nehéz rávenni őket arra is, hogy ne tolakodjanak. Figyelmeztesd csemetédet, hogy ez nem szép dolog. Jól tudja a várakozást gyakorolni a játszótéren, amikor a kicsik egymást lökdösve szeretnének minél előbb felérni a csúszdára, mászókára.

Kérjen szépen
Amikor kér valamit, lehetőleg ne csak azt mondja, hogy “akarom”, vagy “add ide”. Tanítsd meg arra, tegye a mondatba, hogy „kérem szépen”, „légy szíves”, majd köszönje is meg.

Ne turkálja az orrát
Köhögéskor, tüsszentéskor pedig tegye a szája elé a kezét.  Ha valaki más tüsszent, akkor mondja neki, hogy „egészségedre”/”egészségére”!

Fogadja el a másságot
Hívd fel gyermeked figyelmét, hogy senkit ne csúfoljon ki, ne tegyen megjegyzést más külsejére, ruhájára. Hangsúlyozd, hogy a szépség belülről fakad. Fontos beszélgetni arról is, hogy vannak fogyatékkal élők, így ne nevessen rajtuk. Inkább segítse, vegye pártfogásba őket.

Ezeket kell tudni az asztalnál
Tanítsd meg gyermekedet a kanál, a villa, a kés helyes használatára. Illetve arra, hogy minden étkezés után törölje meg szalvétával a száját. Ne engedd meg otthon sem, hogy szürcsöljön, csámcsogjon. Figyelj arra is, hogy ne könyököljön az asztalnál. Fontos, hogy mindig megköszönje az ételt. Még akkor is, ha nem ízlett neki.

A gyermek az összes fontos illemszabályt nem tudja egyik napról a másikra elsajátítani. Gyakoroljatok, beszélgessetek minél többször. Persze a példamutatással érhetünk el legtöbbet.

Ne hagyd ki ezt sem! Szakértőnk tanácsaiért később még hálás leszel!

10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését