Ugye mindenki emlékszik a Kis hercegre, Pán Péterre vagy Lázár Ervin meséire? Ezek azok a gyerektörténetek, melyek valójában minden generációnak szólnak, hisz olyan örökérvényű életbölcsességeket tartalmaznak, melyek segítenek eligazodni az élet útvesztőiben. Íme pár közkedvelt idézet meséinkből, melyeket mi is szívesen lapozgatunk gyermekeinkkel!

kis-herceg

1. A kis herceg, rózsa és a mindent látó szív

“Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan…”
Nem lehet elégszer elolvasni Exupéry Kis hercegét, hogy erőt ne merítsünk belőle a mindennapokhoz. Meglátni a valóban lényeges dolgokat egy információtól, elvárásoktól és lehetőségektől gazdag világban- nem is olyan egyszerű. Nem árt, ha már gyerekkorukban inspiráljuk csemetéinket a láthatatlan keresésére.
A következő idézet a róka szájából pedig arról szól, hogy minden igazán fontos emberi kapcsolatunkért meg kell küzdenünk:

„Ha megszelídítesz, megfényesednék tőle az életem. Lépések neszét hallanám, amely az összes többi lépés neszétől különböznék. A többi lépés arra késztet, hogy a föld alá bújjak. A tiéd, mint valami muzsika, előcsalna a lyukamból.”

2. A Kék madár és a mindenütt jelenlévő boldogság

Maurice Maeterlinck klasszikusa arra tanít, hogy merjünk jelen lenni a „mostban”, átélni és átérezni minden pillanatot, mert ez a boldogság forrása. Amikor már óvódásoknak is terveket szövünk, jövőképeket építünk és feltételekhez kötjük a boldogságunkat, üdítő lehet ez a pár soros idézet:

„A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív.”

pan-peter

3. Pán Péter és az elengedés

Előfordulhat, hogy már gyerekként szembesülnünk kell azzal, hogy egy szeretett személy kilép az életünkből. A válások, szakítások növekvő számát főleg a gyerekek sínylik meg. Megtörténhet, hogy haláleset következtében tűnik el életünkből egy szeretett szülő vagy nagyszülő. A J. M. Barrie Pán Péteréből ismert idézet, amikor a repülő fiúcska dagálykor egy sziklán állva néz szembe a közelgő halállal, épp ennek megtapasztalására és feldolgozására tanít:
„A halál a legnagyobb kaland kezdete.”

4. Oscar Wilde és az alapos emberismeret

Oscar Wilde meséi több aktualitást hordoznak magukban a felnőtt létre vonatkozólag, mint gondolnánk. Íme néhány nevezetes bölcsesség A nevezetes rakéta című meséből:
„Bármely zugocska, amelyet szeretünk, az a világ a számunkra.”

„Én mindig csak magammal törődöm és elvárom mindenkitől, hogy ugyanazt tegye. Ez az úgynevezett együttérzés.”

„A vitatkozás rendkívül közönséges dolog, mert jó társaságban mindenkinek pontosan megegyezik a véleménye.” 

„Nagyon veszedelmes dolog, ha az ember ismeri a barátait.”

„Azok a szenvedélyek zsarnokoskodnak rajtunk legerősebben, melyeknek eredetét eltitkoljuk magunk előtt. Azok a leggyöngébb mozgató okaink, melyeknek természete öntudatossá vált bennünk.”

micimacko

5. Micimackó a barátságról

Milne Micimackója sem igazi gyerekmese, hisz bepillantást nyújt emberi gyengeségeinkbe, és rávilágít a tényre, mennyire szükségünk van egymásra:

„Hogyan betűzöd azt, hogy szeretet?
– Azt nem betűzik, azt érzik.”

„Te nem lehetsz máshol, hiszen nélküled egészen elvesznék. Kinek szólnék egy olyan bizonyos holnapon, amikor épp nem vagyok elég erős, vagy elég bátor? És kitől kérnék tanácsot, amikor nem tudnám, hogy merre tovább?”

„Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled.’”

„- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része.
– Melyik az a rész?
– Az, amikor te meg én mi leszünk.”

Már minden helyen kerestelek, ahol nem vagy, csak azt a helyet nem találom, ahol vagy. Csak azt tudom, hogy ott vagy, ahol én nem vagyok. De hol vagyok én? Azt kívánom, bár itt lennél, hogy megmondd. Esetleg ha nagyon-nagyon erősen kívánnám, akkor itt lennél?”

6. Lázár Ervin a haragról

Lázár Ervin, a közismert magyar meseíró nemcsak nyelvi bravúrjáról és ötletes névadásáról híres. Szegény Dzsoni és Árnika című meséjében a harag, mint emberi érzelem természetéről ír:

– Ott laknak a haragok?
– Ott. És lesik, hogy valakinek a szívébe szállhassanak. És ha már ott vannak, akkor reszkethet, vörösödhet, puffadhat, ordíthat szegény ember, amíg meg nem pukkad.
– Vagy amíg vissza nem száll a haragja Haragországba.
– Úgy is van. Az a jó, ha idejében visszaszáll.

mary-poppins

7. Csudálatos Mary varázsreceptje az életre

P. L. Travers angol írónő klasszikusa a keleti széllel érkező nevelőnőről, Mary Poppinsról szól. Az esernyőn szálló csodadadus fenekestül felforgatja a Banks család és gyerekei életét. Íme két varázs-idézet tőle, melyek minden korosztálynak szólnak:

„Megtörténhet bármi, hogyha hagyod,
Néha nem megy könnyedén, hát álmodj nagyot!
Nem kell tőle félni, a változás közel,
Egy nagyobbacska ásóval egy hegyet hordhatsz el.

Nincs előtted egy ajtó se zárva,
Pillangóként röppenj ki a nagy világra!
Minden álmod váltsd valóra, nem kell várnod másra!
Az égen minden csillag néked ragyog,
Megtörténhet bármi, hogyha hagyod.

„Minden elvégzendő munkában van valami szórakoztató. Keresd meg ezt, és hopp, a munka máris játékká változott!”

harry-potter

8. Harry Potter és bölcsek köve

J. K. Rowling bestsellerének első kötete bővelkedik életbölcsességekben, nem hiába szól ez a rész a Bölcsek kövéről. Elgondolkodtató sorokat találhatunk az emberi természetről és az emberi kapcsolatok csodáiról:

„Akit egyszer ennyire szeretett valaki – aki talán már rég nem él -, azt a szeretet ereje mindhalálig védelmezi.”

„Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.”

„A dolgokat mindig nevükön kell nevezni. Ha félsz a névtől, félni fogsz magától a dologtól is.”

„Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben.”

Minden gyerekmese magában hordoz egy aprócska tanítást a felnőttek számára is, csak meg kell találni. Olvassunk együtt gyerkőceinkkel, hogy újabb nagyszerű idézeteket találjunk!

Jász Veronika