Az aszfaltkréta minden kisgyerekes családban fogyóeszköz. El sem hiszed, milyen egyszerűen és gyorsan tudsz gyermekednek ugyanolyan jó krétát készíteni percek alatt, mint amilyet a boltban kapsz. Ő pedig meghálálja a munkádat, mert egész nap ellesz vele.  A keverésbe is bátran bevonhatod csemetédet.

Hozzávalók:

¾ csésze modellgipsz
fél csésze víz
2-3 evőkanál tempera
ragasztószalag
sütőpapír
keverőtál
guriga vagy bármilyen kartoncső (WC-papír, fólia gurigája is tökéletes)

kreta

Elkészítése:

Légy elővigyázatos, mert a munka maszatolással jár, így olyan ruhában fogj hozzá, amit nem sajnálsz. Érdemes az asztalt újságpapírral leteríteni. A papírgurigák lesznek a gipszöntő formák.  Béleld ki mindegyiket sütőpapírral. Egy kicsit lógjon túl a hengeren. Ügyelj arra, hogy ne gyűrődjön meg. Az alsó részét hajtsd be, jól ragaszd le, különben kifolyik majd belőle a gipsz. Ha túl vastagnak találod a hengert, szedd szét, majd tekerd fel újra tetszés szerint.

Öntsd egy műanyag tálba a vizet, keverd össze gipsszel. Gyorsan dolgozz, mert a gipsz hamar megköt. Az arányok változhatnak, ezért érdemes elolvasni a gipszen szereplő leírást. A lényeg, hogy tejfölsűrűségű masszát kell kapnod. Utána nyomd hozzá a tetszőleges színű temperát. Több színt is készíthetsz hozzá, persze külön-külön. Ha a massza homogén, töltsd a gurigába. Hagyd legalább egy napig száradni a gipszet. Utána szedd ki a gurigából. Bár nem lesz könnyű, tartsd távol gyermekedet a krétától addig, amíg nedves.

Tipp:

Öntsd a gipszet akár mesés kiöntő formákba, gyermeked díjazni fogja az egyedi aszfaltkrétákat.