A gyerekvállalás sokak szerint csupa móka és kacagás. Ezt sugallják a pelenkareklámok, a média és számos plakát. Vannak azonban olyan örök filmek, melyek más szemszögből világítanak a témára. Számosat ismersz közülük, vagy legalábbis hallottál róluk, mindenesetre muszáj megnézned őket, mielőtt kisbabád születik. Íme a szubjektív toplista!

Nicsak, ki beszél – a trilógia (1989)
Mindenki röhögött már nagyokat a szókimondó titkárnő, Mollie történetén, aki egyedülálló anyaként próbál apát szerezni kisbabájának, Mickey-nak. A feladat nem egyszerű, mert Mickey, a beszélő baba, akinek halljuk a gondolatait, már kipécézte magának a vagány taxisofőrt, John Travoltát, miközben Mollie még pénzes és karrierista pasik becserkészésén fáradozik. A folytatásban pedig színre lép Mickey kishúga, Julie is, és most már ketten kommentálják az eseményeket. A harmadik részben csatlakozik a történethez két kutya, de ez már nem a kisbabákról szól. Minden Nicsak, ki beszél film sajátja, hogy garantáltan jó kedved lesz tőle, mert a sok nehézség és bonyodalom ellenére azt hangsúlyozza, mennyire fantasztikus kaland is az anyaság.

Áldatlan állapotban (1995)
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a szülővé válás természetes folyamat, és nem kell készülni rá. A valóság az, hogy mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elbizonytalanodik, sőt, sokkos állapotba is kerülhet a hírre, hogy mostantól egy emberi életért felelős. Az Áldatlan állapot apajelöltje, Hugh Grant például egészen addig elégedett az életével és kapcsolatával (Julien Moore), míg a nő be nem jelenti neki, hogy terhes. Erre a hírre aztán felfordul körülöttük a világ. Jó tudni, hogy a rózsaszín köd mögött kőkemény félelmek lapulnak, és hogy ez mind normális, nemcsak a filmvásznon van így.

Juno (2007)
Juno egy Minnesotában élő 16 éves lány, aki egy nap rájön, hogy terhes gyerekkori barátjától, Paulie Bleeker-től. Először az abortusz mellett dönt, de mivel képtelen megtenni, elhatározza, hogy örökbe adja a kicsit. Talál is egy jó hátterű házaspárt, Vanessát és Markot, akik örömmel fogadják, ám a történet itt még nem ér véget. A Juno jó lecke arra, hogy mindig van kiút, bármilyen leküzdhetetlennek is tűnik az akadály.

Ahol a szivárvány véget ér (2014)
Ha már a becsúszott babáknál tartunk…Képzeld el, hogy tizennyolc éves vagy, nemrég érettségiztél és előtted a világ, aztán hirtelen teherbe esel az érettségi bálon. Közben a szerelmedet – aki nem a gyerek apja – felveszik arra az egyetemre, ahová készültél, te pedig ott ragadsz a vidéki poros kisvárosban a szüleiddel és a babával. Nos, nem épp leányálom. Rosie mégsem adja fel. Miután képtelen örökbe adni a kislányát, a vidéki életet választja, viszont kapcsolatban marad gyerekkori szerelmével, Alec-kel, akivel éveken át leveleznek, miközben életük külön szálon fut. Ízig-vérig romantikus történet a lányregények kedvelőinek, és végül természetesen a hepiend sem maradhat el.

Ilyen az élet (2010)
Végy egy pasit és egy nőt, akik elvileg utálják egymást, add nekik örökbe a keresztlányukat, és máris kész a tökéletes romantikus vígjáték. Holly és Eric története egy balsikerű randival indul, aztán meg egy közös baráti házaspár tragikus balesetével folytatódik, akik rájuk hagyják egyetlen kisbabájukat, Sophie-t. Bármennyire is ki nem állhatják egymást, kénytelenek egy fedél alá költözni, hogy közösen viseljék gondját az árván maradt kislánynak. És a folytatás természetesen borítékolható, persze a végkifejletig nem egyszerűen jutnak el.  Ám ahogy a cím is mondja: ilyen az élet.

Bridget Jones babát vár (2017)
Ha babás filmek, akkor véletlenül se hagyd ki a Bridget Jones trilógia utolsó darabját, melyben Bridget Jones negyvenes éveiben azzal szembesül, hogy várandós. Pasi vagy tartós kapcsolat persze nincs a láthatáron, de az örök szingli úgy dönt, vállalja a kicsit, bár nem igazán biztos az apa kilétében. Mindannyiunk kedvence, Colin Firth az, vagy talán a sármos Patrick Dempsey? Már ezért megéri megnézni a filmet minden leendő anyának. Aztán meg azért is, mert Bridget talpraesettsége és találékonysága erőt ad mindannyiunknak a babavárás és a gyereknevelés nehézségeiben.

Három férfi és egy bébi ( 1987)
Még hogy a csecsemőgondozás női munka! Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson megrögzött agglegények, akik egy nap mózeskosarat találnak az ajtajuk előtt, benne egy síró kisbabával. Természetesen megbirkóznak a feladattal, így mi is megnyugodhatunk: igen, egy férfi is képes gondosan bepelenkázni egy kisbabát- maximum a következő percben leesik róla.

Ha úgy érzed, kihagytunk valamit, várjuk a további filmötleteket kommentben! Addig is jó babavárást, babázást, gyereknevelést mindenkinek!

Jász Veronika

 

Mentés