A fulladás minden szülő rémálma. Étel vagy játék, esetleg más tárgy lenyelése is okozhatja a légút részleges vagy teljes elzáródását. Bizonyára hallottad te is, hogy a napokban egy félrenyelt virslidarabkától fulladt meg egy hároméves sárvári kisfiú. Ha megtörténik a baj, nincs idő pánikolni, mihamarabb cselekedni kell. Ha ismered a Heimlich-fogást, életet menthetsz.

Mikor kell alkalmazni?
Ha a gyerek félrenyel, és a tárgy teljesen elzárja a légcsövét, megakadályozza a normál légzést, nem kap levegőt vagy zihál, nem tud megszólalni, köhögni, de még eszméleténél van.

Így csináld
Állj vagy térdelj a fuldokló mögé, kulcsold össze a két kezedet a gyerkőc hasának felső részén, majd a kezeidet rántsd hátra és felfelé, így a tüdő összenyomódik, és a kiáramló levegő kilöki az idegen testet, ami akadályozza a légzést.
Fontos, hogy semmiképp ne nyúlj a gyerek torkába, mert könnyen lejjebb nyomhatod az idegen tárgyat. Ilyen esetekben ne is itasd a kicsit. Ha a légút felszabadul, ne alkalmazz több lökést. Részleges elzáródás esetén pedig köhögtesd a gyereket.

Mikor ne alkalmazd?
Eszméletét vesztett, nem lélegző emberen próbálj inkább szív-tüdő újraélesztést, a kisebb gyermeket pedig fektesd hasra, és ütögesd a hátát.
Ha a beavatkozás sikeres volt, akkor is feltétlenül hívd a mentőket, hogy csemetédet mielőbb lássa az orvos, és szükség esetén cselekedjen.

Nézd végig a Heimlich-fogásról készült 2 perces videót, mert nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged!