Október utolsó hétvégéje az óraátállítás ideje. Október 29-én, vasárnap hajnalban állítjuk vissza óráinkat 3-ról 2-re, véget ér tehát a nyári időszámítás. A MAVIR becslései szerint évente egy közepes méretű város teljes felhasználásának megfelelő villamos energiát takarít meg az ország a téli és nyári időszámítás váltakoztatásával.

Így spórolunk az óraátállítással
A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, mellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítjuk az adott időzóna idejéhez képest. A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk vissza. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani.

Az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg. Az ország villamosenergia-megtakarítása a tavaszi óraátállításkor mutatható ki, ősszel nem, mértéke pedig a nyári időszámításra való átállást megelőző és követő napok fogyasztási görbéinek összevetése alapján becsülhető.

Így hat a gyerekre
Az óraátállítás a gyermekeket és az idősebbeket, illetve az alvási problémákkal küzdőket viselheti meg a legjobban. Felborulhat a bioritmusuk, kellemetlen közérzettel, fejfájással, figyelmetlenséggel párosulhat. A kellemetlenségek szerencsére csak rövid ideig, maximum egy-két hétig tartanak. Figyeljünk oda, hogy a gyermek kipihenje magát.

Ezt is olvasd el!

Így előzd meg az őszi megfázást!