Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést, és elmélyíti a kapcsolatot anya és gyermeke között. Az édesanyák 97 százaléka fiziológiailag képes lenne gyermekének szoptatására – közölte az ÁNTSZ. A  szoptatás világnapja kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az anyatejes táplálásról.

– Ha komplikációmentes volt a szülésed, rögtön utána megkaphatod a babádat, és tanácsos is minél előbb mellre tenni az újszülöttet. Először mindenképpen kérd szakember segítségét a kórházban! Így rögtön a helyes technikát tanulod meg, és nem kis fájdalomtól kímélheted meg magad.

– Nem csupán a babára, az anyára nézve is rendkívül kedvező hatása van a szoptatásnak. Elősegíti a méhösszehúzódást, csökkenti a vérzést a szülést követően. Hosszú távon pedig megakadályozza a mell-és a petefészekrák kialakulását.

– Az anyatej sokfajta fertőzéstől, allergiától védi a csecsemőt, növeli a betegségekkel szembeni ellenállását. Ráadásul a kicsik számára a legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza. Ezeket a baba könnyen megemészti.

– Régóta bizonyított tény, hogy a szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki. Ennek hatására a kicsi később jóval magabiztosabb lesz az életben, jobban reagál a stresszes helyzetekre.

– Amennyiben tudod, gyermekedet legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel tápláld! A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja.

– Próbáld betartani, hogy a szoptatás alatt legalább ötször étkezz, minél több fehérje, zöldség és gyümölcs szerepeljen az étrendedben. Ne feledkezz meg a napi 2 liter folyadékbevitelről sem! Próbáld magad távol tartani a puffasztó, zsíros és csípős ételektől, kerüld a káposztát, a brokkolit, a borsót, a babot és a lencsét. Tejet és csokit is mértékkel fogyassz.

– Ha úgy érzed, hogy kevés a tejed, vess be néhány régi, de hasznos praktikát! Igyál nagyon sokat, egy-egy pohár sört is nyugodtan elkortyolgathatsz. Sokan a malátakávéra esküsznek. A szénhidrátban gazdag tészták ugyancsak csodákra képesek. Ilyenkor a több pihenéssel is nagy eredményt érhetsz el.

További érdekességek

Magyarországon évente 1725 tonna a receptre kiváltott tápszer mennyisége, amely mintegy hárommillió dobozba csomagolva kerül a fogyasztókhoz. A tápszermennyiségre hétmilliárd forintot költenek, ennek felét a fogyasztók, másik felét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állja.

Hazánkban az a cél, hogy elfogadottá váljon a diszkrét nyilvános szoptatás, hogy bárhol, bármikor szoptathassanak az anyák, az otthonukon kívül is. Magyarországon 110 bababarát terület van közintézményekben, munkahelyeken, ezt a számot tovább kell növelni .