Nehéz napok. Mindannyian tudjuk, mit takar: hónapról hónapra felfordul velünk a világ. Különös kedélyváltozással kezdődik, először elbújnánk a világ elől, máskor úgy érezzük, senki sem figyel ránk. Aztán a hangulatváltozás mellé megérkezik a fájdalom is, belénk hasít a felismerés: ismét itt az ideje, tessék, benne vagyunk! Szeretnénk a lehető legkönnyebben „megúszni” ezt a néhány napot: bekapunk pár szem gyógyszert, egyet hasgörcsre, egyet kedvtelenségre. A lényeg, hogy a külvilág ne vegyen észre semmit, így is épp eléggé felborult már a szokásos rutin. Valóban csak testi tünet lenne a menstruációt kísérő fájdalom és érzékenység? Kriston Andrea szerint a görcsölés hátterében lelki tényezők állnak.

Nem szégyenfolt
Kislányként egyszer beleolvastam egy bulvár női magazinba, ahol a menstruációról írtak: szörnyűséges kínokra kárhoztatott nők nyilatkoztak havonta ismétlődő szenvedéseikről, melyek egész életükre elkísérik őket. Mondanom sem kell, meglehetősen elrémisztettek az olvasottak. Azóta a nőtársadalom teljes jogú tagjaként én is beálltam a havi gondokra enyhet kereső nőneműek közé. Persze, ajánlottak már ezerféle gyógyszert, tornát, teakeveréket. Hallottam a premenstruációs szindróma (PMS) elnevezésű tünetegyüttesről, amire szintén tablettát „illik” szedni. Mégis valahol mélyen sejtettem, hogy ez az állapot nem betegség vagy szégyenfolt, amit takargatni kell. Hisz ha csak pár napot is késik, az ember lányát bizonyos esetekben vagy a frász kerülgeti, vagy egyszerűen csak kellemetlen érzése támad, mintha hiányozna valami az életéből. Ezzel együtt már véletlenül sem beszélhetünk kóros állapotról, azonban felvetődhet a kérdés: ha a menstruáció életünk természetes velejárója, miért fáj úgy mégis?


Belénk kódolt üzenet

A menstruációs görcsökre nem a gyógyszer a megoldás – nyilatkozta a témában Kriston Andrea, a közismert Kriston-féle Intim Torna megalkotója. – Ezzel csak elfojtjuk azt a fájdalmat, melynek okát jobb megérteni. A probléma ott kezdődik, hogy sok nő elutasítja magától a menstruációt. Ez azonban nem csupán élettani folyamat, hanem egy havonta ismétlődő, belénk kódolt üzenet, nőiességünk megélésének lehetősége.

– Miért utasítjuk el mégis ezt az állapotot?

– Mert kellemetlennek tűnhet, hogy felborulnak a mindennapjaink, miközben próbálunk megfelelni ugyanúgy a külvilág elvárásainak, mint más napokon. Bekapunk egy görcsoldót, tampont használunk, nehogy véletlenül is látszódjon, mi történik bennünk nemcsak testi, hanem lelki szinten is.

Kriston Andrea


Felkészülés az anyaságra

– Milyen változásokkal szembesülünk, mi, nők menstruációkor?

– A menstruációs folyamattal párhuzamosan az agyban új idegi kapcsolatok keletkeznek, megváltozik a koncentrálóképesség és az emlékezőképesség is, szétszórtabbak, érzékenyebbek leszünk. Mondhatjuk, tudatállapotunk „beszűkül” az anyaság funkciójának ellátására, hiszen minden menstruációkor tulajdonképpen az anyaságot gyakoroljuk. Hónapról hónapra eljátsszuk majdani terhességünket. Erre érzelmileg is rá kell hangolódni, ezért új érzelmi állapotok is keletkeznek bennünk.

– Összefügghet ez a PMS-szindróma kialakulásával?

– Tulajdonképpen igen, ezt a menstruációt megelőző fokozott érzelmi állapotot kiáltották ki tévesen „tünetnek”, és gyógyszert adnak rá, holott erre nincs szükség. Menstruációkor a szervezet agyi szinten begyakorolja az anyaságot, ilyenkor fogékonyabbak, érzékenyebbek vagyunk mások problémáira. A termelődő stressz hormonok, melyek feszültséget keltenek bennünk, éberré tesznek: a védelemre szoruló baba későbbi biztonságát szolgálják. Ha nem éljük meg ezeket a fontos érzelmeket, testünk reagál a stresszre: görcsölni fogunk.

– Ezek szerint nem szükségszerű az erős, alhasi fájdalom?

– Egyáltalán nem. Egy önmagát, valamint nemiségét jól ismerő és azt elfogadó nő nem görcsöl. Tudja, ilyenkor kicsit másképp él, szüksége van elvonulásra, sírósabb, érzékenyebb, hamarabb kiborul, de ezért nem tesz szemrehányást magának. Ez a nagy barátnős pletykálások, romantikus filmnézések időszaka, görcsök nélkül is át lehet élni.

Jász Veronika