Szinte minden nő megtapasztalja a menstruációs görcsöket, és az azzal járó gyötrelmes órákat. A tünetek súlyossága azonban eltérő lehet. Néha már-már úgy érezzük, elviselhetetlen az a bizonyos piros betűs nap. Azt mindenki tudja, hogy a fájdalomcsillapítók hosszabb-rövidebb időre jobb közérzetet biztosítanak, hosszabb távon azonban negatívan hatnak szervezetünkre. Vesd be Te is a következő praktikákat, és mondj búcsút a kellemetlen tüneteknek!

Só, cukor, koffein…
Ha gyakran gyötörnek görcsök, csökkentsd a só, cukor és koffein fogyasztását, legalábbis a nehéz napok előtt és alatt! Teljesen ne vond el ezeket a szervezetedtől, hiszen az más problémákat okozhat.

Kalcium
Nagyon hatékonyan enyhíti a menstruációs görcsöket. Inkább természetes úton juttasd a szervezetedbe. Fogyassz minél több tejet, joghurtot, leveles zöldségeket. A kalcium tabletta szedéséről viszont konzultálj háziorvosoddal!

B-vitamin
Könnyen hozzájuthatsz a kis tablettákhoz. A B6-vitamint már a menstruációt megelőző napokban is ajánlott szedni. Csökkenti ugyanis a PMS tüneteit. A B6-vitamin napi bevitele ne haladja meg a 100 mg-ot. Borsóban, banánban, káposztában és májban nagy mennyiségben előfordul.

Meleg borogatás/takaró
Ha éjszaka tör rád a gyötrő fájdalom, és nincs kéznél valamilyen csodaszer, csökkentheted a görcsöket alhasra helyezett melegvizes palackkal. Ha egy kispárnát vagy bármilyen szövetet vasalóval átmelegítesz, és a fájdalmas felületre helyezed, szintén jót teszel magaddal. Ülj bele egy kád forró vízbe – szinte biztos, hogy megkönnyebbülve szállsz majd ki.

Sportolj sokat!
Könnyen előfordulhat, hogy a fekvő vagy az ülő helyzet még kényelmetlenebb a görcsölés alatt. Nyújtsd meg izmaidat, sétálj egyet a levegőn, hamarosan megkönnyebbülsz. Azzal is kivédheted a havi problémát, ha naponta mozogsz legalább 15-20 percet. Meditációval és jógával a stresszt is csökkentheted. Köztudott, hogy a rosszabb lelkiállapot és a félelem a menstruációs görcs egyik fő okozója.