Te is azok közé tartozol, akik imádják az orchideát? Ez az a virág, amelybe a hölgyek többsége első ránézésre beleszeret. Nem csoda, hisz olyan, mint egy igazi díva, szépsége a nőket és a férfiakat egyaránt rabul ejti. Nem véletlenül tartják a kifinomultság és a műveltség virágának. A trópusokról származó növény megfelelő gondoskodás mellett egész évben gyönyörű lehet. Rendkívül változatos, mintegy 25 ezer faj és számtalan hibrid él a földön. Léteznek talajlakók, és fán élők. További érdekességeket gyűjtöttünk össze a kedvelt növényről szakértő segítségével.

– Szépsége mellett azért is szeretjük, mert különleges alkalmakra kapjuk és adjuk – meséli Kovács Ildikó virágkötő. – Nem vásárolunk olyan gyakran orchideát, mint mondjuk rózsát. Ráadásul nincs vele sok gond. Hetente egyszer öntözzük, ha elszáradt, alul vágjuk vissza. Fontos, hogy gyakran adjunk neki tápoldatot. Így néhány – általában 6 – hónap után ismét virágba borul.

Gondozásáról tudni kell még, hogy erős fényben, de nem közvetlenül napfényben érzi magát a legjobban. A 18 és a 30 fokos hőmérsékletet kedveli, nehezen viseli viszont a hideg, huzatos helyeket.  Ha valakinél túl kemény a csapvíz, akkor jobban teszi, ha eső-, vagy desztillált vízzel locsolja, spricceli a csodás virágot. A szakember lapos, széles cserepet és savas talajt ajánl e virágoknak. Az orchidea viszonylag ritkán beteg.

orchidea

Néhány fajtája erős illatú: málnára, kókuszra, orgonára és citrusra emlékeztethetnek, másoknak pedig egyáltalán nincs illatuk, de akadnak dögszagúak is.

Ildikó hozzátette, elsősorban a Phalaenopsis (lepke) orchideákat keresik. Ezek virágai 3-6 hónapon át nyílnak, és a viszonylag kezdők is jól boldogulnak velük. Jól bírják  központi fűtést, átültetésüket kétévente tavasszal kell elvégezni. Leginkább a lila, a rózsaszín, a bordó és a fehér színűt kedvelik.
Jó hír: ha jól gondoskodunk orchideánkról, nagyon hosszú időn át gyönyörködhetünk benne. A szakember hozzáteszi, csak megbízható helyen vásároljunk, és a nagyon olcsó ár is sokat elárul a virág minőségéről.