A karácsonyi kaktusz ősztől tavaszig lakásunk egyik éke lehet. Az ünnepi időszak egyik kedvencének a sivatagi szúrós társakhoz nincs köze, inkább olyan környezetben érzi jól magát, mint az orchideák. Szépsége mellett azért szeretik oly sokan, mert viszonylag kis igényű növény.

Ekkor virágzik:
E kaktusz egyik fajtája hálaadás idején (novemberben), a másik karácsony előtt, decemberben, a harmadik pedig húsvét körül borul virágba. Nem nő nagyra, átlagosan kb. 30 cm magasságot ér el, esetleg keresztezések után lesz 60-70 cm magas. A legnépszerűbbek rózsaszín és a fehér változatok, de léteznek fehér, piros, narancssárga és lila virágú fajták is.

karácsonyi kaktusz

Így gondozd a virágod:
A karácsonyi kaktusz számára a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon. Olyan helyet keressünk neki a lakásban, ahol nappal erős a közvetett fény, éjszaka viszont teljes a sötétség. Akkor marad szép virágos karácsonyig, ha biztosítjuk számára, hogy éjszaka 10-12 órát teljes sötétségben legyen. A meleget nem igazán kedveli, a legjobban 15-19 °C-os hőmérsékletben érzi jól magát. Mivel trópusi növény, mérsékelt öntözést igényel. (Ha sok vizet kap, elkezd rothadni. Ugyanakkor, ha hagyjuk kiszáradni, kevesebb virág jelenik meg rajta.) Szereti a párás levegőt, így a virág közelébe tehetünk egy pohár vizet. A karácsonyi kaktuszt soha ne helyezzük közel az ajtóhoz, és tartsuk távol a fűtőtestektől is!

Miután a kaktusz lehullatja virágait, adjunk neki 2-3 hónap pihenőidőt. Ám előtte ültessük át, esetleg szaporítsuk. Nyáron tegyük ki a szabadba árnyékos, félárnyékos helyre! Az újabb vegetációt július és augusztus körül indítsuk meg, kevés vízzel és tápanyaggal. A virágzás megkezdése előtt kezeljük műtrágyával!

Ünnepi tipp: Lelógó levelei miatt tegyük kis függő virágtartóba, a karácsonyi vacsorára szépen megterített asztal felett!

Ha a karácsonyi kaktusz megfelelő szeretet és törődést kap, évekig gyönyörködhetünk benne.