A karácsony közeledtének egyik biztos jele, hogy egyre több mikulásvirág köszönt ránk a boltokban, kirakatokban. Élénk színe, dekorativitása miatt az ünnep egyik kedvence. Színt hoz a szürke téli hétköznapokba. Ha ügyelsz a helyes gondozására, akkor egész szezonban gyönyörködhetsz benne. Sőt, jövőre akár ismét tűzpiros színben pompázhat. A gyerektől azonban tartsd távol!

A tisztaság virága
A mikulásvirág őshazája Mexikó. Ott akár a 6-8 méteres magasságot is elérheti. Szépségét a fellevelei adják, ma már a legkülönbözőbb színekben kapható. Ne lepődj meg a citrom, a barack és rózsaszín változatok láttán sem! Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a leveleik egészségesek, élénkek, a virágai pedig bimbósak. Ajándéknak is kitűnő kollégáknak, rokonoknak vagy akár a pedagógusoknak.

Így gondozd otthon
Ha mikulásvirágot kapsz, a lehető leggyorsabban szabadítsd meg a csomagolástól. Nem árt átültetni sem. Gyakran túlságosan meleg számára a szobahőmérséklet, igazán a 18-20 °C -ban érzi jól magát. Soha ne tedd napos helyre, ugyanakkor a fényt szereti! Ha huzatban van, szintén hamar tönkremegy. Ne hagyd kiszáradni a földjét, de a túlöntözés is veszélyt jelenthet számára! Nem árt beszerezni tápoldatot. Ha hetente egyszer teszel a mikulásvirág vizébe, rendkívül hálás lesz. Januártól áprilisig a szokásosnál is kevesebb vizet igényel. Ha lehullanak a levelei, vágd vissza 15 cm-re. Nyáron keress neki árnyékos helyet a kertben. Ekkor egyébként levele méregzöld színű. A fellevelek ismételt átszíneződése – a vegetáció után – szeptemberben várható.

Tartsd távol a gyerektől
Ügyelj arra, hogy gyermeked ne érintkezzen vele közvetlenül, hiszen a mikulásvirág tejnedve mérgező, irritálja a bőrt. A szervezetbe jutva pedig hányást okozhat. Ügyelj, hogy csemetéd véletlenül se tapogassa a leveleket. Ha mégis hozzányúl, bő vízzel mosson kezet. Mielőtt pedig visszavágnád, moss kezet!

A mikulásvirág mellett szerezz be karácsonyi kaktuszt is! Sokági gyönyörködhetsz majd benne!

Így gondozd a karácsonyi kaktuszod!