Javában tart a karácsonyi ajándékok beszerzésének ideje. Ha különböző életkorú gyerekeket szeretnénk meglepni, de nem tudjuk igazán, hogy melyik játék lenne az életkoruknak leginkább megfelelő, Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének tanácsai segíthetnek.

Tippek a sikeres ajándékválasztáshoz

  • A legegyszerűbbnek az tűnik, ha – nagyobb gyermek esetén – magát az érintettet kérdezzük meg arról, hogy mit is szeretne. Nem árt azonban utána a szülőkkel is konzultálni, hiszen elképzelhető, hogy ők azt a hangosan szirénázó játékautót mégsem annyira vágynak a lakásban hallgatni, vagy a dobkészlet után sóvárgó csemetét kompromisszumos megoldásként befizetik inkább valamilyen zenei foglalkozásra.
  • Ha semmilyen iránymutatást nem kapunk, akkor kézenfekvő megoldásnak tűnhet, valamilyen toplistás vagy reklámokban gyakran felbukkanó játékot választanunk, ám könnyen lehet, hogy a rokonok és barátok közül többen is így gondolkodnak, ezért jó, ha a blokkot megőrizzük, egyforma ajándékok esetén cserélni tudjuk másra.
  • Ha tudjuk, hogy mi iránt érdeklődik a gyermek: gyűjt valamit, meglévő készletet lehet bővíteni: így például játékvonatokhoz, babákhoz, játékkonyhához, autópályákhoz vásárolt kiegészítőknek biztos sikere lesz.

 

Az első karácsony
A három hónap alatti csecsemők napjuk nagy részét – az evésen és alváson kívül – szemlélődéssel töltik. A látásuk azonban még nem tökéletes ebben az időszakban: ezért a világos, élénk színű, fényes játékok vonzzák leginkább a tekintetüket. Később a kellemes hangot adó játékok is felkeltik a figyelmét, majd ahogy a tárgyakat a kezébe veszi, ismerkedik velük érdekes lesz, hogy milyen a tapintása. A fogzás időszakában pedig az is fontossá válik, hogy a szájába vehető játékokkal az ilyenkor jelentkező fájdalmat is csökkenteni lehet.
Tippek ajándékválasztáshoz:

  • csörgők, játszószőnyeg, fogzást segítő rágóka, törhetetlen tükör, puha, mosható, mosolygó arcú plüss vagy labda; színes babágyra szerelhető körforgó

Ajándékötletek 1-2 éves korig
Élvezettel szemlélik az ok-okozat összefüggéseket, ezért kedveltek a gombnyomásra valamit produkáló játékok. Végtelen boldogsággal tölti el a gyerekeket, hogy újonnan felfedezett képességeiket gyakorolhatják, ez az időszak az ismétlődések korszaka.

Tippek ajándékválasztáshoz:

  • kalapács és szögek fa játék, egymásba rakható poharak, felhúzható játékok, egyszerűbb hangszerek, formabedobó doboz, nagy, műanyag utasokkal pakolható járművek, egyszerű fa kirakó

Ajándékötletek 2-3 éves korig
A finommotorikus képességek fejlődésével még aprólékosabb mozdulatokra is képesek. Ebben az életkorban jelenik meg a szerepjáték – a felnőtteket utánzó bevásárlás, autószerelés – emiatt az élethűbb játékok is népszerűek.

Tippek ajándékválasztáshoz:

  • építőjátékok, puzzle, babák, szerepjátékhoz játéktelefon, játékkonyha kiegészítők, hangszerek, játékszerszámok szereléshez, gyerekjárművek: tricikli, futóbicikli

Ajándékötletek 4-5 éves kor között
A matematikai és verbális készségek fejlesztésének ideje: minden olyan játék népszerű ebben az időszakban, amely betűket és számokat használ. A képzelőerő sokat fejlődik ebben az életkorban: játékban lehet bármi: autóversenyző, rendőr, orvos vagy tanár – csak a fantáziája szab határt.

Tippek ajándékválasztáshoz:

  • kreatív foglalkozásokhoz hasznos eszközök: gyurma, festék, filctoll és bármi, ami kiegészítőként bevethető a képzeletében megálmodott játékhoz. orvosi táska, álló tábla krétákkal, jelmez, akciófigurák, babák, babaruhák és kiegészítők, autópálya, vonatszett, gyermekjárművek nagyobbaknak: kerékpár, roller

Ajándékötletek 6-7 éveseknek

A kisiskoláskor kezdetével már egyre népszerűbbek a kísérletezős játékok. Felértékelődik a kortársak szerepe, egyre fontosabb az ő véleményük, így gyakran csak azért szeretnének egy játékot, „mert mindenkinek olyan van.” Egyre inkább népszerűek a számítógépes játékok, de mivel szívesen versengenek, ezért örömmel vesznek részt olyan közös programokban is, – például sportversenyeken – ahol a saját korosztályukkal mérhetik össze a tudásukat, de kedveltek a családi kártya- és társasjátékok is.

Tippek ajándékválasztáshoz:

  • távirányítós játékok, felfedező, kísérletező szettek, mágneses játékok, teleszkóp, távcső, mikroszkóp, bonyolultabb építőjátékok, társasjáték és kártya.

Ajándékötletek 8 éves kor felett

A számítógépes játékok töretlen népszerűsége mellett sokan sportolnak ebben az életkorban: szívesen kerékpároznak, korcsolyáznak, görkorcsolyáznak. Kialakul valamilyen hobbi: ez lehet a sport is, és sokan gyűjtenek is valamit, akár ehhez kapcsolódóan is, de a kézműveskedés vagy a naplóírás is kedveltek. Élvezik a kihívásokat, stratégiai gondolkodást igénylő, összetett feladatokat.

Tippek ajándékválasztáshoz:

  • életkornak megfelelő kézműves- és építőkészletek, számítógépes játékok, kedvenc csapat, előadó képével ellátott termékek, kiegészítők, sporteszközök, társasjátékok, modellező szettek

Forrás: www.jatekliget.hu