Cékla- vagy csokifolt, esetleg gyümölcs okozta szennyeződés? Nincs szükséged méregdrága folteltávolítókra, mindegyiknek ott lapul az ellenszere a háztartásodban!

Onnantól, hogy gyermeked ismerkedni kezd a világgal, könnyen olyan dolgokat művelhet, amiktől a legrosszabb rémálmaid válnak valóra. Különösen bosszantó, ha a felfedezőtúra közben maradandó nyomokat hagy a ruháin, a szőnyegen, a terítőn, te pedig kész idegroncs leszel, mert sima szappannal nem tudod kiszedni a foltokat. Ne aggódj tovább, összegyűjtöttünk néhány hasznos, bevált praktikát, ezekkel megkönnyítheted az életedet!

Gyümölcsfoltra szódabikarbóna
A gyerekek imádják a gyümölcsöket és óhatatlanul is, de leehetik magukat. Attól függően, hogy magvas vagy mag nélküli gyümölcstől ered a folt, késsel vagy kanállal finoman kapard le a maradványokat a ruháról. Keverj össze 3 evőkanál szódabikarbónát és 1 evőkanál vizet, vidd fel a pasztát a szövet rétegeibe. Hagyd 15 percig száradni a keveréket, ezután langyos vízzel öblítsd le a ruhát. Dörzsölj egy kis mosószert a folt helyére, majd azt is öblítsd ki forró vízzel úgy, hogy a foltos területet lefelé tartod. Ügyelj arra, hogy ne legyen olyan forró a víz, hogy károsítsa az anyagot.

A legmakacsabb fűfoltra tej és citrom
Esik- kel gyermeked és szalad is tovább, közben zöld színű folt éktelenkedik kedvenc nadrágján. A fűfolt eltávolítása a legbonyolultabb eljárások közé tartozik. Sok kismama esküszik arra, hogy a fűfoltot a tej is kiveszi. Csak áztasd annyi tejbe egy éjszakára, amennyi ellepi, majd másnap alaposan mosd ki. A fehér ecet, a gyógyszertári alkohol vagy épp a citromlé is segítségedre lehet. Vidd fel fogkefével alaposan a választott szert, majd hagyd egy darabig állni, hajtsd össze és mosógépben mosd ki.

Sárfolt egyszerű kefével
Nem számít, hogy a pocsolyából fröccsen a ruhára vagy térddel esik a földre gyermeked, a sárfoltot nem olyan nehéz kiszedni a ruhából, mint azt elsőre gondolnád. A nagyi szerint akkor próbálkozz a tisztítással, amikor már megszáradt. Dörzsöld át erős szálú kefével, ha nem tűnik el a folt, akkor önts rá kevés 30 százalékos ecetet. Hagyd állni pár percig, majd mosd ki a ruhát szokásos módon.

A céklafoltra tökéletes az ecet
Előfordulhat, hogy a cékla valamilyen szerencsétlen okból, de gyermeked kedvenc ruhadarabjára folyik. Vedd magad elé a ruhát és áztasd be a friss foltot citromlével vagy ecettel, majd hagy állni legalább 5 percig. Az idő leteltével öblítsd le forró vízzel, és reggel újra mosd át.

Csokifolt sütőporral vagy szódabikarbónával
Melyik gyermek ne szeretné a csokit? Gyakran előfordul, hogy a kis maszatos kezét a ruhájába törli vagy épp sikerül leennie magát. Ne ess kétségbe! Fogd a ruhát, áztasd be meleg vízbe, majd önts kevés folyékony mosószert a szennyeződött felületre. A ruhát dörzsöld át alaposan, és áztasd legalább fél óráig. Ha ez sem használ, akkor mosószappannal, sütőporral vagy szódabikarbónával kísérletezz!

A hajszárítóval is megkönnyítheted a mindennapjaidat: még a folttisztításban is segíthet!

Folttisztítás, portalanítás, szárítás: használd a hajszárítót sokoldalúan és kreatívan!