Nincs karácsony foltok nélkül! Pánik helyett jobb, ha pár hasznos háztartási tippet is észben tartasz. Mindegy, hogy bor-, tűlevél-  vagy viaszfolt, a gyors és ügyes beavatkozás terítőt, ruhát, szőnyeget menthet. Nem kell hozzá más, csak amit a háztartásban is megtalálsz. Íme, pár jól bevált praktika, melyet kezdő és tapasztalt háziasszonyként is remekül alkalmazhatsz!

borfolt

Vörösboros rémálom ellen

Mindenki rémálma a bézsszínű szőnyegre, ruhára fröccsenő vörösbor. Könnyen megtörténik a baj, ha emelkedettebb a hangulat, ám egy egyszerűen és gyorsan elejét veheted a bajnak.

Szükség lesz két tiszta ruhára, sütőporra és fehérborra. Elsőként itasd fel a borfoltot egy tiszta ruhával annyira, amennyire lehetséges. Ne dörzsöld, ne súrold, csak szedd fel a folt nagy részét. Utána egy másik ruhára önts fehérbort, és folytasd azzal a felitatást. Végül a sütőporból és kis vízből készíts csirizes pasztát, és azt kend a foltra, majd hagyd rajta öt percig. A megszáradt masszát végül porszívózd fel, és kész a varázslat: a borfolt eltűnik.

viaszfolt

2. Volt, nincs viaszfolt
Háziasszonyként neked is meggyűlhet a bajod a terítőre cseppenő viasszal. De valóban kiszedhetetlen? Természetesen nem! Kell hozzá egy kis jég a mélyhűtőből, egy evőkanál vagy kés az étkészletből, barna papírzacskó, vasaló és egy tiszta fehér ruha. Először kanállal vagy késsel próbáld meg lekapargatni a megszáradt viaszt! Ha még túl lágy, egy kis jéggel hűtheted, hogy hamarabb megszilárduljon. Ezután melegítsd fel a vasalót a legalacsonyabb hőfokon, gőzölő funkciót még véletlenül se használva! Helyezz egy barna papírt a vasalódeszkára, ügyelj rá, hogy ne legyen rajta minta, mert azzal még nagyobb bajt okozhatsz. Erre simítsd a viaszos terítődarabot, majd fedd le egy másik darab barna papírral. Körkörösen mozgasd rajta a vasalót, míg a viasz annyira felmelegszik, hogy hozzátapad a felső papírhoz. A folyamatos mozgatás nagyon fontos, különben megperzselheted a papírt! Miután a barna papíron kivehető a viaszfolt, mozgasd el mindkét zacskót – az alsót és a felsőt is – olyan irányba, hogy ismét tiszta papírfelület kerüljön a viaszos ruha fölé és alá! Folytasd a vasalást, míg a folt teljesen el nem tűnik.

karacsonyfa_tuske

Alattomos tűlevelek
A karácsonyfa alá potyogó tűlevelek könnyen foltot ejthetnek padlón, szőnyegen. A bajt megelőzheted, ha karácsonyfaszoknyát raksz a fa alá, mely felfogja a lehulló tüskéket. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a tűlevél nyomot hagy a szőnyegen, az alábbi trükkel könnyedén eltávolíthatod a tűlevélfoltot:

Kézfertőtlenítő: a hagyományos kézfertőtlenítő zseléből kenj valamennyit a foltra, majd hagyd állni tizenöt percig. Utána papírtörlővel töröld át!

Majonéz: Bármilyen hihetetlen, de a majonéz is segíthet a bajban. Kend be a foltot vastagon majonézzel, majd fedd le műanyagzacskóval éjszakára! Másnap dolgozd bele a majonézt a szőnyegbe az ujjaiddal, majd öblítsd ki langyos mosogatószeres vízzel!

Mosószer: Keverj össze mosószert és szódavizet, majd a pasztát ruhakefével dolgozd a szőnyegbe, végül vízzel távolítsd el!

Rovarirtó: A rovarirtó spray is hasznos lehet a tűlevelek eltávolításánál. Permetezz valamennyit a foltra, majd ruhakefével dörzsöld át. Végül alaposan öblítsd ki a foltot!

E vegyszerek használatakor vedd figyelembe, hogy mérgezőek, gyúlékonyak lehetnek. A ragacsos folteltávolításhoz ne használj porszívót!

Jász Veronika