Az év legvidámabb időszakát, a farsangot számos izgalmas programmal zárhatjuk. A legnagyobb attrakció a mohácsi busójárás lesz, ami egészen jövő keddig tart.  Továbbá ezen a hétvégén a középkori hagyományokat idéző  télbúcsúztatás mellett a kisebbeknek  zenés beavató foglalkozásokat is tartanak. Szemezgess a legjobb programokból!

Mohácsi busójárás 1750 busóval
Helye, ideje: Mohács, 2020. február 21-25.
Csütörtöktől hat napon át minden eddiginél több, 1750 maskarás űzi el a telet a Duna-parti városban. A kedvező időjárás esetén napi 50-60 ezer embert vonzó eseményen nyolcvan programmal várják az érdeklődőket.  A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló, messze földön híres programsorozat keretében a busóbemutatók mellett táncházakkal, bálokkal, kiállításokkal és gasztronómiai ízelítőkkel is készülnek a szervezők.
Farsangvasárnap kelnek át a busók csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

Farsangi családi délelőtt a Pereputty együttes közreműködésével
Helye, ideje: XII. Virányosi Közösségi Ház , 2020. február 22. 09-12-ig
A farsang egyik sajátos munkaszokása a fonás, ennek felevenítéséről Pamut Panna és Gyapjú Gyurka gondoskodik zenés mesejátékukban. A műsor mellett táncos, hangszeres körjátékkal, kézműves foglalkozásokkal, de még medvetáncoló alakoskodással is várják a családokat.
A belépés díjtalan.
További infó:  https://viranyos.hu/event/farsangi-csaladi-delelott/

A tél búcsúztatása középkori hagyományokkal Zsámbékon
Helye, ideje:
Zsámbék, 2020. február 22.
A középkori farsangi hagyományokat felidéző ügyességi játékokkal, rönkhajítással, kötélhúzással vagy lovastornával várják a családokat Zsámbékon. A rendezvényen fellép az Aurevoir együttes, a Kontáros zenekar részvételével táncházat szerveznek. Nem maradhat el a tél búcsúztatásaként a jelképes boszorkányégetés sem. Lehetőség van megtekinteni, sőt kipróbálni a korra jellemző fegyvereket, de még középkori vásári forgatagban is vásárolhatnak az érdeklődők.

Farsangi mesterkedések
Helye, ideje:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Vajdahunyadvár, 2020. február 22. 10-17-ig
A farsang utolsó hétvégéjén a 19. századi vásárok hangulata várja a családokat: mesterek, akik személyesen kínálják termékeiket, miközben szakmájuk rejtelmeibe engednek  betekintést, mellettük medvetáncoltatóval, mutatványosokkal és javasasszonyokkal is találkozhatnak. A talpalávalóról 11 órától a Kolompos együttes gondoskodik. A vásáron a kicsik és nagyon megismerkedhetnek a hangszerek és a zene világával a Zenebatyu előadásán. Kézműves foglalkozások keretében  a gyerekek méhviaszgyertyát készíthetnek és elleshetik a könyvkötés, nemezelés és a kosárfonás módját is, de ha akarnak, akár lidérctojást is festhetnek.
Jegyár: gyermek 1000 Ft, felnőtt 2000 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 1-2 gyerek) 4600 Ft
További infó: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/

Liszt-Kukacok Akadémiája – Kiscsoportos zenés beavató foglalkozás
Helye, ideje: Zeneakadémia, 2020.február 22. 10 óra
Zenés, kiscsoportos foglalkozásokra várják az 6-10 éves általános iskolás gyerekeket. A foglalkozáson megismerhetik a különböző zenei formákat és műfajokat,l, emellett pedig a betekintést nyerhetnek a hangverseny intézmények mechanizmusába is. A kicsik örömére építettek LEGO-kockákból egy méretarányos Zeneakadémiát, ahol a gyerekek saját maguk tehetik színpadra a LEGO-muzsikosokból álló zenekar tagjait.
Jegyár: 1500 Ft
További infó: https://zeneakademia.hu/beavato

Családi Csopa Csodák – Megújuló energiák
Helye, ideje: Csodák Palotája, 2020. február 23. 10-13-ig
Egyre fontosabbá válik a gyermekek környezettudatos nevelése és a megújuló energiák alkalmazása, hiszen nem mindegy milyen Földet örökölnek tőlünk. Nincs is annál jobb, mint közösen megérteni a körülöttünk lévő világ apró mozzanatait. Erre nyújt lehetőséget a Csodák Palotája, ahol közös kísérletezésre várják a családok apraja nagyját.
A foglalkozásokat Csopa havibérlettel vagy belépőjeggyel lehet igénybe venni. A részvétel a termek méretéből adódóan korlátozott.
További infó: https://www.csopa.hu

Már csak pár nap van hátra a farsangból, búcsúztasd fánkkal a vidám időszakot! 

A szalagostól a pofonegyszerű túrós változatig: 4 mennyei fánk húshagyókeddre

Főkép forrása: MTI