Isten éltessen, Magyarország! Idén ez a szlogenje az  államalapítás ünnepének. Országszerte színes programokat rendeznek augusztus 20-án. Sőt, a legtöbb helyen már hétvégén megkezdődnek az események. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbnak ígérkező rendezvényeket.

újkenyér ünnepe

A Pedró Pékség pékmesterei az általuk készített Szerencsetarsoly elnevezésű kenyérrel

Mesterségek ünnepe, tűzijáték
A Mestersége ünnepe már augusztus 17-én kezdetét veszi a budai Várban. Az augusztus 20-i programok pedig a Kossuth téri ünnepséggel indulnak, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása. Légi parádét tart a Magyar Honvédség a Lánchíd és a Parlament közötti Duna szakasz felett. Idén is lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikában, a Szent Koronát pedig egész nap meg lehet nézni az Országházban.
Az augusztus 20-i fővárosi esti tűzijátékra a pirotechnikusok több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, ehhez mintegy 6500 pirotechnikai elemet kell bekötni. A legmagasabb látványt jelentő tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.
A tűzijátékot kilenc helyszínről (a Duna két szakaszán összesen hét uszályról és pontonról, a Lánchídról, valamint az Erzsébet hídról) lövik fel és idén is lesz meglepetés.

Népi finomságok és országtorta a Magyar Ízek utcájában
Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár 10. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik. A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.
A Mesterségek Ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és három napon át várja a látogatókat. Lesznek gyerekprogramok és koncertek, fellép mások mellett a Hooligans, Deák Bill Gyula, a Beatrice és a Csík Zenekar.

Debreceni virágkarnevál

Hungarocellből formázott delfinfigurák készülnek a Debreceni Virágkarneválra. Az augusztus 20-i karneváli menetben tizennyolc virágkocsit, valamint 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoport bemutatóját láthatja a közönség

Virágkarnevál és Galiba gyermekfesztivál Debrecenben
Augusztus 20-án, az ötvenedik debreceni virágkarneválon 18 virágkocsi, 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoport mutatkozik majd be a karneváli menetben. Az események már szerda óta tartanak.
Az idei karneváli menetben látható kompozíciók egyrészt tisztelegnek a több mint ezeréves magyar államiság és az államalapító Szent István király előtt, köszöntik az életet adó új kenyeret, másrészt felidézik a régi karneválok hangulatát.
A virágkarneválhoz kapcsolódva is idén is megrendezik a Galiba gyermekfesztivált: augusztus 15-től 21-ig a Békás-tó Lurkó ligetében, a nagyerdei vidámparkban és a Nagyerdei Stadion rendezvényterén színes programokkal várják majd a családokat.
A rendezvényen fellép mások mellett Szalóki Ági, az Agyagbanda és a Rutkai Bori Banda.
Az augusztus 21-ig tartó Galiba gyermekfesztiválon felvonuló kis virágkocsik közül a karneválra meghívott tiszteletbeli nagykövetek gyerekei három kocsit választanak majd ki, amelyek felvonulhatnak az augusztus 20-i karneváli menetben.

Szent István-napját köszöntik Ópusztaszeren
Változatos programokkal és látványos katonai bemutatóval köszöntik Szent István-napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
A skanzenben a kisebbek kedden kézműves-foglalkozásokon, bábszínházi előadásokon vehetnek részt. Az Olvasókör épülete mellett álló kemencében hagyományos kenyeret sütnek, a Községházánál a bútorfestést próbálhatják ki a látogatók. A Szeri Gyógynövényházban gyógynövényekből készült teák kóstolójával, a Nomád Parkban szalagszövéssel, nemezeléssel várják az érdeklődőket.
A Nagyréten erre a napra katonai tábor épül, és látványos bemutatókat tartanak.

Interaktív utcaszínház a szarvasi Mini Magyarország makettparkban
A Békéscsabai Jókai Színház színészei és a Színitanház hallgatói egy rendhagyó ünnepi műsor keretében, korhű jelmezekben játszanak el rövid, zenés, történelmi jeleneteket, élő zenével, ismert műdalokkal. A közönség és a színtér között elmosódnak a határok, a színészek az emberek között alakítják ki a színpadot és vonják be a nézőket Szent István trónrakerülésének, koronázásának történetébe, garantálva ezzel a maradandó élményt.
Az interaktív utcaszínházi jelenetek augusztus 20-án egész nap óránként ismétlődnek, 10.00 – 16.00 óra között a Mini Magyarország makettparkban. A nemzeti ünnep tiszteletére, az ország legnagyobb szabadtéri Szent Korona installációját, melyet 2015-ben avattak a parkban, újra díszbe öltöztetik.
Ez a mintegy 3,5 méter átmérőjű korona-installáció a történelmi Magyarország közepét jelképező dombon áll, ahol a látogatók a korona alá lépve beláthatják a történelmi Magyarország egészét.

Ünnepi programdömping Pécsett
Bábszínházi előadással, koncerttel, kézműves vásárral és jótékonysági kenyérárusítással várják a pécsi belvárosba látogatókat az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délután.
A város főterén, a Széchenyi téren már délután fél háromkor elkezdődnek a programok, négy órától Fabók Mancsi Bábszínháza mutatja be a A székely menyecske meg az ördög címmel; a megelevenedő népmese elsősorban a 6-11 éves korosztálynak szól. Utána kezdődik az ünnepi műsor a 15 éves Misina Néptáncegyüttessel és a Sárarany Zenekarral. Este hattól ünnepi szentmisét tartanak a dzsámiban, majd fél kilenctől Kalapács József, Rudán Joe, Mr. Basary, Tóth Reni és Varga Miklós részvételével koncertet ad a hat esztendeje nemzeti rockopera részletek bemutatására alakult Attila Fiai Társulat.

A Magyarország Tortája címet a Boldogasszony csipkéje nyerte, míg Magyarország cukormentes tortája a Kicsi Gesztenye lett. A sütikülönlegességek augusztus 18-tól kóstolhatjuk a cukrászdákban és a Magyar Ízek Utcájában.

Ezek az év tortái: hamarosan megkóstolhatjuk

Forrás: MTI