Végre megérkezett az, AKIRE oly régóta vágytál. A baba gyönyörű, egészséges, úgy érzed, kerek minden. Aztán amikor lekerül az a bizonyos rózsaszín szemüveg, és jönnek a hétköznapok, minden megváltozik: sem magadra, sem a párodra nem jut elég idő. Elbizonytalanodsz… Már abban is kételkedsz, hogy együtt maradsz a kedveseddel. Neveltetésünk, a családból hozott példák erősen meghatározzák házasságunkat, kapcsolatainkat. Ne hagyd, hogy a nagy változás közétek álljon. Íme a legtöbb ok, ami miatt búcsút mondanak egymásnak a párok.

– A házasságok 20 százaléka – ahogy fent már jeleztük-, a gyermek érkezésével romlik meg, hisz megváltozik a családon belüli felállás, a nők hajlamosabbak elhanyagolni társukat, és szinte minden figyelmüket a gyerekre szentelni. Lopj egy kis időt, amikor csak a pároddal foglalkozol! Menjetek, moziba, kirándulni, vacsorázni, romantikázni! Addig a kicsire szívesen vigyáznak a nagyszülők, a rokonok vagy a barátok.

– A korkülönbség miatt is gyakran intenek egymásnak búcsút a felek. Ha egy férfi jóval fiatalabb nőt vezet oltárhoz, kétszer nagyobb eséllyel válik el, mintha korban hozzá közelebb álló társat venne feleségül. Több a válás azoknál a pároknál, akik 25 év alatt kötelezik el magukat.

szerelemespenz

– Sok kapcsolatban a pénz az elsődleges konfliktusforrás. Az állandó harc, a megélhetésért, a jólétért való küzdelem sok veszekedéshez vezethet. Az sem jó, ha a két fél között nagy az anyagi különbség.

– Veszekedésekre adhat okot a dohányzás – ha az egyik fél gyakran gyújt rá, míg a másik egyáltalán nem cigizik. Légy toleránsabb!

– A szocializáció, a családból hozott minták  befolyásolhatják házasságunkat. Nagyobb eséllyel hagyja ott társát az, akinek a szülei elváltak. Ha valaki látta, hogy az ősök jóban-rosszban kitartottak egymás mellett, inkább harcol a kapcsolat megmentéséért.

– Ne aludj el anélkül, hogy nem beszélted meg pároddal, mi bánt! Nem gondolatolvasó, tán nem is sejti, hogy szomorúságot, bosszúságot okozott valamivel.

– A szex miatt is sok pár marja társát. Veszekedéshez vezethet, ha nem elégszer bújnak össze, valamelyik félnek gyakran nincs hozzá kedve, esetleg túl gyors a partner. A gyermek érkezése a szexben is fordulópont. Ne a gyors menetekre törekedj, ismét fedezd fel kedvesed minden porcikáját. Ha szülés után kicsit kellemetlen az együttlét, lassítsatok.

A pszichológusok szerint a kapcsolatok többsége megmenthető lenne, ha a felek nyíltan beszélnének egymással a problémákról. Ha valami nem tetszik, bátran mondjuk ki, vitatkozzunk róla, de tartsuk tiszteletben a társ álláspontját is!