„Ráérünk arra még!” – mondogatják gyakran a 30 év körüli hölgyek, ha szóba kerül a gyermekvállalás gondolata. Tény, hogy manapság később szülnek a nők. Míg egy-két évtizeddel korábban a húszas éveket maguk mögött hagyó egyedülállók vénlánynak számítottak, és lemondtak a gyermekáldásról, ma már mindennapos, ha valaki 40 év felett vállalkozik szülésre.

Karrier után család
Az elmúlt években a hölgyek számára egyre fontosabbá vált a karrier, ezért húszas éveikben elsősorban a tanulással, a karrierépítéssel foglalkoznak. Mind többen gondolják úgy, hogy csak akkor vállalnak gyermeket, ha már rendelkeznek lakással és tisztességes jövedelemmel. Pedig 30-35 éves kor felett nehezebb a teherbeesés, a szülés veszélyesebb, és nagyobb a fejlődési rendellenesség kockázata.

Mindent megteszünk
Tóth Róza már több mit 30 éve, 42 éves korában adott életet gyermekének. Ez akkoriban még igazi csodának számított, meséli mosolyogva.
– Sokan furcsán néztek rám, volt, aki próbálkozott lebeszélni a szülésről. Későn találtam meg a páromat, és nagyon szerettem volna gyereket. Viszonylag gyorsan teherbe estem. Leírhatatlan örömmel és hatalmas felelősségtudattal vártam a gyermekemet. Még a főnökömmel is képes voltam szembeszállni, amikor nem akart elengedni táppénzre. Én viszont ragaszkodtam hozzá, hisz tudtam ez az első és egyben utolsó terhességem. Ha elbocsátottak volna, akkor is elmentem volna pihenni. Mindent meg akartam tenni a születendő gyermekemért.

Érvek…
Róza a későn szülés előnyeit és hátrányait is megtapasztalta. Véleménye szerint, mivel 40 éves korára egy nő a tanulmányai zömét lezárja, nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban babázhat. Az ismerősök, rokonok körében a csecsemőápolást és a kisgyerek gondozását már elsajátította. Így kevesebbet drukkolt egy-egy fürdetés, pelenkázás, esetleg babasírás miatt. A tapasztalat szerint a későn szülők anyagilag és szellemileg is többet akarnak adni gyermeküknek. Ráadásul több időt tudnak együtt tölteni, mivel a fiatalok jobban eljárnak társaságba, szórakozni. Bizonyított tény, hogy a gyerek nehezebben tud elszakadni az idősebb szülőktől.

Ellenérvek…
A későbbi gyermekvállalás hátránya, hogy a természetes szülés esetenként nehezebben zajlik, több alkalommal szükséges a császármetszés. Általában az idősebb anya jobban félti a gyermekét minden bajtól. Róza hozzáteszi, mindenki azt gondolta, hogy babáját majd a széltől is óvni fogja. Ezzel szemben nem így történt. Az viszont tény, hogy a fiatalabbak rugalmasabbak. A későn szülőkben gyakran felmerül a kérdés, vajon fel tudják-e nevelni gyermeküket. Róza minden nehézség és aggodalom ellenére bátorítja a 40 körüli nőket, hogy kövessék példáját.