Régen természetes volt, ma már polgárpukkasztás. Saját környezetünk, a hozzátartozó illatokkal, hangokkal rendkívül fontosak a háborítatlan szüléshez. Számos okot tudnék felsorolni, ami miatt elutasítottam a kórházi szülést: higiénia, zsúfolt szobák és a csend hiánya, mások fájdalmának “elviselése”. Segítünk tisztán látni, ha hasonló utat választanál, hisz rengeteg szigorú elvárásnak kell megfelelned.

A legfontosabb: boldog-boldogtalan nem szülhet otthon. Ez tény és nem vélemény. Amikor én világra hoztam gyermekemet, volt egy körülbelül 30 feltételből álló lista.

A legfőbb kritériumok ezek voltak:

  • háttérkórház: szülészeti és újszülött-ellátást nyújtó, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény, ahova az ellátást igénybe vevő nő és az újszülött az ellátás választott helyszínéről húsz percen belül beszállítható
  • szövődménymentes terhesség,
  • a várandós nő a fogamzás időpontjában a 18. életévét betöltötte,
  • első szülés esetében a várandós nő a fogamzás időpontjában a 40. életévét még nem töltötte be,
  • a terhesség a 37. és 42. hét között van,
  • a magzat koponyavégű fekvésű,
  • a magzat becsült súlya az ultrahangos vizsgálat alapján az élettani határértéken belül van.

Ha ezt az utat választod, szülés előtt feltétlenül részt kell venned egy kötelező, egyhetes szakmai előadássorozaton. Ezen neves szülészorvosok, pszichológusok, szoptatási tanácsadók, dúlák – a témához kapcsolódó – előadásait hallgathatod végig. Bátran kérdezhetsz, akkor is, ha úgy érzed, teljesen vakon tapogatózol még a sötétben. Felkészültségük, segítőkészségük hamar eloszlat minden félelmet körülötted. Ha minden feltételnek eleget teszel, bezárul a kör. Ettől lesz igazán izgalmas, mi is vár rád az elkövetkezőkben. A kellő pillanatban dönthetsz bárhogy, hallgathatsz az eszedre vagy a szívedre.

A választás szabadsága:

Ami a legszebb, hogy a születés pillanatáig meg is gondolhatod magad. Nincs kötelező procedúra, semminemű kötődés. Szülhetsz ülve, szülhetsz állva, akár vízben is.

A kórházi szüléshez hasonlóan, a kötelező vizsgálatokon át kell esned. Ultrahangok, vérvételek, vizeletminták, AIDS-teszt, AFP mind-mind fontos részlete annak, hogy a szakemberek kizárják a problémás szülés lehetőségét.

Egy biztos, ha megindul a szülés, van egy telefonszám, amin rögtön hívhatod a bábát és a dúlát. A lehető leggyorsabban eljutnak hozzád. Nincs szabadság, nincs síszezon. Ott vannak melletted végig, és teljes mértékben bízhatsz bennük. Az otthonszüléshez köthető a különböző illóolajok használata a fájdalomcsillapításra. Nekem a csend volt az, ami mindkét gyermekem születésekor rendkívül fontos volt számomra. Így utólag, ha megkérdeznéd megbántam-e? Nem, egyetlen pillanat sem volt, ami miatt meghátráltam volna. Mai fejjel is ugyanígy tennék.

Egy biztos: döntésed a születendő gyermek egész életét meghatározza, mert te vagy az út alfája és omegája.

Ezt is olvasd el: a dúla igazi támasz!

Hogyan segíthet a dúla?