Kinek mi a feladata a szülőszobán? Kikre támaszkodhat a kismama? Meg tud-e felelni a vajúdó nő a kihívásoknak? Számos kérdés motoszkál a várandós hölgyekben, hisz nem mindegy, hogy életük legfelemelőbb perceit kivel kell megosztani. A kiszolgáltatott helyzetben az orvos mellett nagy segítség a szakképzett, emberséges szülésznő,  vagy régi nevén bába. Horváth Éva évtizedeket töltött az anyák mellett életük talán legfontosabb óráiban, a tapasztalatait pedig velünk is megosztotta.

–  Miután a kismama bekerül a kórházba, vizsgálatokat végzünk, támogatjuk, istápoljuk őket – sorolja a teendőket a szülésznő. –  Mi vagyunk vele a legtöbb ideig. Nincs annál szebb, mint egy új életet a világra segíteni. A szülés közben az anyáknak szeretetre, gondolkodásra van szükségük, ilyenkor mindig ők vannak a középpontban. Fontos, hogy a sok munka közben szeretettel tudjunk rájuk figyelni. Manapság sok esetben zajlik papás szülés, ilyenkor előfordul, hogy mi fölösleges harmadiknak érezzük magunkat. Ez esetben nem tudunk, és talán nem is akarunk nagyon közel kerülni a kismamához, mivel a párokat még jobban összehozza a szülés. Nem csoda, hiszen a világ legszebb dolga. Sok kispapa nem marad bent végig a szülőszobán. Akik végigcsinálják, a legtöbb esetben segítenek az újszülött ellátásában is, részt vesznek a testsúly mérésében, elnézegetik a babát, és jól érzik, feltalálják magukat a szülőszobán is. Nehéz pálya a miénk, hiszen két élet van a kezünkben.

A szülésznőknek egy életen át hálásak maradnak a kismamák.
– Többször előfordul, hogy tíz, húsz év távlatából megkérdezik tőlünk, megismerjük-e az időközben két méteresre nőtt gyermeket- meséli nevetve a szülésznő.

szules

A szülésznő fő feladatai:

– Az ügyeletes szülésznő veszi fel a kismama adataidat, vérnyomást mér, bekísér a szülőszobába. Ha van fogadott szülésznőd, akkor is gondoskodik rólad egészen addig, amíg ő be nem ér.

– Felkészít a szülésre: borotvál, egyes kórházakban beöntést ad, beköti az oxytocint, méréseket végez, vajúdás alatt meg is vizsgálhat.

– Állandóan ügyel rád és a babádra: méri a méhösszehúzódást, figyeli a szívhangot.

– Tanácsokkal lát el, támogat a szülés különböző szakaszaiban. Segít, hogy helyesen lélegezz, jókor nyomj. Nyugodtan hagyatkozz rá!

– Támogatja az orvos munkáját. Szükség esetén előkészít a vákumozásra vagy a császármetszésre.