Egy gyermek érkezése a legtöbb esetben nagy örömöt jelent. Az újszülött ellátása azonban fokozott fizikai igénybevétel az újdonsült anyuka számára, nem beszélve a baba egészségével, fejlődésével, ellátásával kapcsolatos aggodalmakról. Ezek jelentős lelki terhet rónak a szülésen alig átesett hölgyekre. Továbbá a hormonok is különös játékot űzhetnek az anyukákkal. Ilyenkor bizony kialakulhat a szülés utáni depresszió. Ám aggodalomra semmi ok!

Fontos hangsúlyozni, hogy a terhesség nem betegség, hanem természetes állapot. Minden kismamának ebből kellene kiindulnia – kezdi a felvilágosítást dr. Horváth Ildikó pszichológus. – A várandós hölgyek szervezetében lejátszódó hormonális változások inkább pozitívan befolyásolják a pszichés zavarokat. Ám szülés után szinte minden hölgy számára ismerős érzés lehet a szomorúság érzése, a depresszív állapot. Az azonban nem mindegy, hogy ez mennyi ideig tart. A többi között ennek megfelelően különböztetjük meg a különböző súlyosságú betegségcsoportokat.

Szülés utáni szomorúság: Az ifjú anyák majd 80 százalékánál előfordul. A kisbaba érkezését követő negyedik-ötödik napon jelentkezik. Tünetei tipikusak: lehangoltság, fizikai-lelki fáradékonyság, alvászavar, örömtelenség, kimerültségérzés. Előfordulhat, hogy a kismama túlságosan kritikus a szeretteivel. Ez a különleges állapot általában az ifjú anya szeretteinek is feltűnik. Megfelelő hozzáállásukkal, bátorításukkal azonban négy-öt nap alatt megszűnik.

Szülés utáni depresszió: 5-15 százalékban fordul elő. A szülés után 2 héttel kezdődik. A tünetek részben megegyezhetnek a szülés utáni szomorúságéval. Ám nehezíti a helyzetet, hogy ebben az esetben az anya nem igazán tud örülni a kis jövevénynek. Úgy érzi, képtelen ellátni. Evés-és alvászavarok léphetnek fel. Ebben az esetben már orvosi, pszichiátriai segítségre van szükség.

Szülés utáni pszichózis: 1000 kismamából mindössze 1-et érint. A gondolkozás, a személyiségstruktúra zavart. A kismama kórházban kezelendő. Minden esetben kimutatható, hogy valami lélektani zavar áll a háttérben. Egyedülálló nőknél, nem kívánt terhesség esetében, rossz anyagi körülmények között élők körében a leggyakoribb. A szakember feladata ilyen esetben az, hogy a lélektani zavar feloldásában segítsen.

Sok kismama számára jelentene megnyugvást, ha a védőnő nyíltan beszélne még a várandósság alatt a szülés utáni lehetséges szomorúságról, depresszióról. Fontos, hogy az anyuka ezt az állapotot ne tragédiaként élje meg. Ha valaki hajlamos a depresszióra, esetleg korábbi szülésénél is tapasztalta a tüneteket, készüljön fel rá előre. Ha a megváltozott lelkiállapot hetekig elkíséri a kismamát, fontos a külső segítség, hiszen a kisbabát is el kell látni.