Statisztikák szerint Magyarországon a nők egyharmada hozza világra gyermekét császármetszéssel. Szakorvosok szerint ennek egyik oka a késői gyermekvállalás. Mikor van feltétlenül szükség a műtétre? Mennyi idő alatt lehet teljesen regenerálódni? Ezekről is beszélgettünk dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyásszal.

Gyorsabb szülés, hosszabb felépülés

– A császármetszéssel kapcsolatban számos tévhit él az emberekben. Vannak, akik esküsznek rá, mert úgy tartják, hogy viszonylagos erőlködés nélkül születik meg a baba. Mások pedig félnek tőle.  Valóban jóval kíméletesebb a műtéti beavatkozás?

–A császármetszés egyik nagy előnye, hogy kiszámítható, előre tervezhető. Általában fél óráig tart, míg egy hüvelyi szülés többórás. Ráadásul műtét alatt a kismama érzéstelenítő hatása alatt áll. Az viszont nem igaz, hogy az anyuka nem érez semmit a beavatkozásból. A kiemelés – bár nagyon rövid ideig tart – elég kellemetlen. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a császármetszés nagy hasi műtétnek számít, utána hosszadalmas a felépülés.

– A tapasztalat szerint mennyi időt vesz igénybe a regenerálódás a császármetszés után?

– A császárosok a szülést követő első két hétre panaszkodnak leginkább. Erőteljesebb a fájdalom, a járás, a fel- és leülés is nehézkesebb, mint a hüvelyi úton történő szülés esetén. Azt is hozzá kell tenni, hogy császármetszést követően az anyukáknak hat órán át vízszintesen kell feküdniük, nem mozgathatják a fejüket, különben két-háromnapos, rosszabb esetben akár egyhetes erőteljes fejfájás is előfordulhat. Császármetszésnél továbbá gyakoribbak lehetnek a vérzéses szövődmények és a sérülések is. Hüvelyi szülés után az anyukák – ha nem volt semmilyen komplikáció – két óra múlva már fel tudnak kelni. Ha jól érzik magukat, a babájukkal lehetnek.

– Altatásban már csak ritka esetben végeztek császármetszést?

– Leginkább akkor, ha nagyon sürgősen kell cselekedni, és nincs idő kivárni, hogy a gerincközeli érzéstelenítő kifejtse hatását. Ez egyébként körülbelül 10 perc. Ha az anyukának vérzékenységi rendellenessége van, akkor semmiképpen nem jöhet szóba a gerincközeli érzéstelenítés semmilyen formája.

szülés

Császár után spontán szülés?

– Sokan tartanak még mindig az érzéstelenítéstől. Mennyire jogosak a félelmek?

–  Ennek ma már nagyon alacsony a szövődmény rátája. Annyit kell tudni, hogy a spinális érzéstelenítés egy tűszúrással jár, és nemcsak az érző idegek funkciója hanem a motoros funkciók is kiesnek. Az epidurális érzéstelenítésnél egy szúrást és kisebb nyomkodást éreznek az anyukák, amikor az altatóorvos felhelyezi a katétert. Ha nincs kontraindikációja a gerincközeli érzéstelenítésnek, akkor az anyuka dönti el, hogy kér-e epidurális érzéstelenítést, de azt, hogy mikor lehet beadni azt a szülész-nőgyógyász szakorvos, mert méhszáj státusztól függ.

– Melyek azok az esetek, amikor az anyukák mindenképpen császármetszésre számíthatnak?  

– Korábbi medencetörés, medencedeformitás vagy- fejlődési rendellenesség esetén biztosra vehető a császármetszés. A magzat fekvése is erőteljesen meghatározó. Haránt- és medencefekvéses baba esetén sem jöhet szóba ma már a hüvelyi szülés. Azt is mindenképp el kell mondani, hogy két császármetszés után a harmadik szülés esetén nem jön szóba a hüvelyi szülés. Egy szülés után viszont még meg lehet próbálkozni vele.

– Gyakran előfordul az is, hogy a kismama elkezd vajúdni, majd közben történik komplikáció. Milyen esetekben kell legtöbbször gyorsan cselekedni, és a császározás mellett dönteni?

– Előfordulhat, hogy egyáltalán nem halad a szülés, vagy eltűnt méhszáj után egy órával sem változik a koponya helyzete. Ilyenkor fel kell, hogy merüljön az esetleges téraránytalanság lehetősége. Illetve magzati szívhang-anomáliánál, ami lepényi elégtelenség illetve köldökzsinór-csavarodás vagy -kompresszió esetén szokott előfordulni.

– Aki még soha nem szült császárral, hogy képzelje el, hogy mi vár rá onnantól, hogy megbeszélte az orvossal, mikor találkoznak a kórházban?

– Először a beteg felvételnél kell jelentkeznie a kismamának, majd megtörténnek az előkészületek. Érdemes a császározás előtt elmenni vécére, vizeletet és székletet üríteni. A kismamák infúziót, antibiotikumot és savlekötőt kapnak a műtét előtt. Ha kell, a szülésznő megborotválja az anyukát. Az altatóorvos beadja az érzéstelenítőt, majd teszteljük, hogy hatott-e már, majd megkezdjük a műtétet. Nyitással, zárással együtt általában 30-45 perc alatt lezajlik a beavatkozás.

császármetszés

Senki ne érezze csalódásnak a császármetszést!

– Császármetszésnél is bemehetnek az apukák a szülőszobába, műtőbe?

– Igen, az apa foghatja a párja kezét. Apák közül sokan szoktak „kukucskálni” is, bár aki nem bírja a vér látványát, jobb, ha nem néz be a műtéti területre. Kiemelés után a babát a gyermekorvos megvizsgálja, ellátja. Ha nincs szükség speciális teendőkre, az apuka megkapja a gyermeket az aranyórára. Természetesen megmutatjuk a babát az anyukának, kicsit együtt vannak, az apa a mellkasára is teheti a csöppséget.

– A babákat valóban megviseli a vajúdás, és a szülőcsatornán történő átjutás?

– Igen, megviseli. Igaz, nem tesz jót neki, hogy nem kell megdolgoznia azért, hogy a világra jöjjön. Sok stresszhormon keletkezik a szülés során. Ezeknek fontos szerepe van: segítik az újszülöttet az „új” élethez történő alkalmazkodásban. Erősebb lesz a kicsi immunrendszere, ha az anya hüvelyflórájával is találkozik. Azt is megfigyelték, hogy hüvelyi szülés esetén a gyermeknek kisebb esélye van a leukémiára, az elhízásra, magas vérnyomásra, az autoimmun-betegségekre, és későbbiekben jobban bírja a stresszt.

– No és a szexszel mi a helyzet?

– Hat hétig azt is mindenképpen kerülni kell. Ez az időszak az anyának mindenképpen a pihenésről kell, hogy szóljon. A terhesség és a szülés is kemény fizikai munka. Hüvelyi szülés után feltétlenül intim tornával regenerálni kell a hüvelyt. Ilyenkor sportolni sem szabad. Amíg nyitva van a nyakcsatorna, addig vigyázni kell, nagyon hogy ne kerüljön be semmilyen kórokozó. Ezért is kell kerülni a szexet.

– Mennyire viseli meg lelkileg a nőket a császármetszés?

A szülés kiszámíthatatlan esemény. Valaki egyértelműen a császármetszés híve, más mindenképpen szeretné elkerülni. Ám az sem jó, ha valaki görcsösen ragaszkodik a hüvelyi szüléshez. Gyakori a kétségbeesés, hogy miért pont nekem nem sikerül. Senki ne érezze csalódásnak, ha nem hüvelyi úton szült. Inkább úgy élje meg, hogy van egy egészséges babája, és ő is jól van.

Ez is érdekes lehet számodra! Hazánkban a késői gyerekvállalás még mindig tabutémának számít. Vajon társadalmi vagy a természeti korlátok miatt sietteti a legtöbb nő a gyermekáldást? 

Tények és tévhitek a késői gyerekvállalásról: Dr. Szabó Andrea nőgyógyász válaszol

Fotók forrása: www.freepik.com