Hatalmas a hasad, alig bírsz mozogni, a hajolásról nem is beszélve, és úgy érzed, bármelyik pillanatban megindulhat a szülés. Fogadjunk, már legalább százszor elképzelted, hogy ez vajon hogy fog megtörténni! De vajon mik a tutibiztos jelek, amikor végre hívhatod a szülésznőt vagy az orvost, esetleg elindulj a kórházba?

A terhesség átlagosan 280 napig – 40 hétig – tart. Ám a várandós nők közel egyharmada csak a jelzett időpont után tarthatja kézben a babáját. Az utolsó napok különösen idegőrlőek, ráadásul körülötted is mindenki türelmetlen. Sokan nem is biztosak abban, hogy tényleg felismerik a szülés megindulását, és félnek, hogy feleslegesen híják az orvost. Ha az alábbiak közül bármelyik jelet tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy már hamar kézben tarthatod gyermekedet.

Nyákdugó távozása
Ez a szülés előtt egy héttel vagy egy nappal is megtörténhet, akár egyben, akár darabokban is távozhat. A nyákdugó zselés, kocsonyás állagú anyag, leginkább a tojásfehérjére emlékeztet, és általában rózsaszín vagy barnás színű. Ez védi terhesség alatt a méh üregét. Amikor távozik, a méhszáj elkezd tágulni. Van, amikor az anyuka észre sem veszi, a legtöbben pedig a WC-n vagy a fürdőszobában találkoznak a nyákdugóval.

Egyre sűrűbb és erősödő fájások
A szülés közeledtével – naponta akár többször is – megjelennek a jóslófájások. Ekkor még nincs teendőd. Ám a rendszeres méhösszehúzódások már tényleg jelzik, hogy kezdődik a szülés. A fájások eleinte 10-20 percenként jelentkeznek és rendszertelenek. Később sűrűsödnek, és erősebbé, hosszabbá válnak, hasonlítanak a menstruációs görcsre. Mindenképpen mérd az időt, és legkésőbb akkor indulj a kórházba, ha a fájások 5 percesek lesznek.

Megreped a magzatburok
A szülések 20-25 százaléka kezdődik a magzatvíz elfolyásával. Ezt követően általában 24 órán belül világra jön a baba. A nők többsége kis pukkanásról számol be, amikor megreped a magzatburok. Folydogálhat szép lassan, vagy akár nagyobb mennyiség is elfolyhat egyszerre. A magzatvíz szagtalan folyadék, ha a színe zöldes, azt jelzi, hogy benne van a baba széklete, tehát a kicsinek már nem kényelmes a helye.

 További fontos jelek, amiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni:

– Hasmenés
– Hát- és gerincfájás
– Izgatottság, nyugtalanság, türelmetlenség, hangulatingadozás
– Fészekrakási ösztön, kényszer a lakás átrendezésére

Mikor rohanj a kórházba?
A korai jeleknél még nyugodtan maradhatsz otthon. Ha a fájások nem túl gyakoriak és erősek (20 percesek), még megnézheted a kedvenc filmedet, sétálgathatsz, akár főzőcskézhetsz is. Vehetsz egy (nem túl) meleg fürdőt, vagy lezuhanyozhatsz. Ez kifejezetten jólesik. Ha tudsz, próbálj meg pihenni, hogy felkészülhess a következő –  nem túl könnyűnek ígérkező – órákra és a nagy találkozásra. Ha a fájások 5-10 percesek, erősek, vagy vérzés lép fel, feltétlenül konzultálj az orvosoddal.

Ugye már összekészítetted a kórházi szülőcsomagot? Ha igen, ellenőrizd, ha nem ez alapján bátran összeállíthatod!

Kórházi szülőcsomag, avagy ezeket feltétlenül vidd magaddal, ha szülni indulsz