Van, aki rá sem gondol, esetleg gyomorproblémákat, netán premenstruációs szindrómát gyanít a háttérben. Más szinte azonnal megérzi, hogy babát vár. A terhesség első tünetei szinte mindenkinél másként jelentkeznek. Ezek akár már a fogantatást követő első napokban, hetekben is előfordulhatnak, de az is lehet, hogy valaki csak az első kimaradt menstruációnál sejti, új élet növekszik a szíve alatt. Figyelj a tested jelzéseire, mert azok hamarabb elárulják, hogy babát vársz, mint a terhességi teszt.

– Az ösztrogén- és progeszteronszint emelkedése miatt már a fogantatás után első hetekben a mellek feszülhetnek, érzékennyé válhatnak, sőt akár fájhatnak is. Fürdés közben pedig észreveheted, hogy egy kicsit megduzzadtak.

– Elsőre akár meg is ijedhetsz, ám a kis mennyiségű, rózsaszínes pecsételő vérzés is utalhat terhességre. Implantációs vérzésnek nevezik, körülbelül 6-12 nappal a megtermékenyítés után, a petesejt beágyazódásakor  fordul elő. Ezzel együtt alhasi görcsök is jelentkezhetnek, amelyek nagyon hasonlítanak a menstruációs görcsökhöz.

– Sokszor az állandó fáradtság az első árulkodó jel. A terhesség korai szakaszában a progeszteronszint megemelkedik, ami aluszékonyságot okozhat. Előfordulhat, hogy reggelente úgy érzed, nem bírsz felkelni, és napközben is ágy után sóvárogsz, sőt este hatkor álomba szenderülsz, és reggelig alszol.

– A terhesség tipikus, leggyakrabban előforduló tünete a reggeli hányinger, émelygés. Ez már a fogantatás után két héttel is gyötörheti  kismamákat. A kellemetlenségekért részben az ösztrogénszint gyors növekedése a felelős.

– A terhes nők érzékenyebbek a szagokra, illatokra. Akár egy étel, akár a jól megszokott parfüm, ne adj isten a cigarettafüst miatt is jelentkezhet súlyos hányinger terhesség korai szakaszában.

– Míg egyes ételre a terhes nő rá sem bír nézni, addig mást folyton megkíván. Akár olyat is, amit korábban nem szeretett.

– A hormonális változások miatt az erek kitágulnak, a vérnyomás és a vércukorszint leeshet, ezek pedig fejfájást, szédülést okozhatnak. A terhesség elején a pulzusszám is növekedhet.

– A székrekedés ugyancsak gyakran okoz kellemetlenségeket. A hormonális változások miatt a béltartalom lassabban távozhat, így fordulhat elő, hogy leizzadsz a vécén. A problémán segíthetsz, ha rostban gazdag ételeket eszel, és sokat, legalább napi két liter folyadékot iszol.

– Az egyik legnyilvánvalóbb tünet, a menstruáció kimaradása. Vannak, akik addig nem is kezdenek gyanakodni, nem tapasztalnak különös változásokat.

– Gyanakodhatsz akár felfázásra vagy húgyúti fertőzésre, de a gyakori vizelési inger is a korai terhesség tipikus tünete. Ezt az első hetekben a hormonváltozások okozzák, később a magzat növekedésével csak fokozódik.

Fontos tudni, hogy az alábbi, terhességre is jellemző tüneteket betegségek is okozhatják. Tehát ha ezeket tapasztalod, egyáltalán nem biztos, hogy terhes vagy. Ha biztosra akarsz menni, irány a gyógyszertár vagy a drogéria, hogy beszerezz egy jól megbízható terhességi tesztet.

 

 

Mentés

Mentés