Mi az, ami a gyereknek boldogság, a szülőnek pedig nem kis kihívás? Persze hogy a nyári szünet! Tuti jó persze, hogy a mindennapos hercehurca az iskolába, óvodába véget ér, de a mindennapos elfoglaltságról gondoskodni nem könnyű. Szuper dolog, hogy ezerféle tábor közül lehet válogatni, de mielőtt 3-4 helyre is befizetnétek a gyerkőcöt, gondolkodjatok el egy kicsit, biztosan jó döntés-e ez.

Miről is szól a tábor?

A kölyök persze mindent akar, angol tábort, kézműves tábort, felfedező tábort, sporttábort, informatikai tábort, úszótábort és sorolhatnám. Az is biztos, hogy ha jól szervezik ezeket, a srácok jól érzik magukat, tanulnak, sok dolog történik velük. Tudom, hiszen nálunk sem múlik el nyár tábor nélkül, ám sok év tapasztalata azt mondatja velem, még ha tudnánk is, nem érdemes halmozni őket és heteket „lefedni” ezekkel.

Mert miről is szól igazán a szünet? A nyugalomról, pihenésről, szabadságról, feltöltődésről. Márpedig minden tábor esetén – még a legszuperebbnél is – időben kell kelni, tízórait csomagolni, pontosan odaérni (mint a suliidőben), alkalmazkodni egy közösséghez, figyelni, jól viselkedni, csinálni a feladatot (bármilyen izgalmas is), enni a menzakaját és végül időpontra elválni a haveroktól (mert megjött apa). A gyerkőc egyébként jól érzi magát, de ha heteken keresztül tölti így a szünidőt, akkor „elfelejt” úgy igazából kikapcsolódni, pihenni.

A szabad játék a legfontosabb

Szerintem a nyári szünetben regenerálódni kell a nehéz 10 hónapnyi meló után. Vagyis addig lustálkodni, ameddig csak lehet. Aztán nekiállni játszani, és az sem baj, ha órákig pizsamában. Aztán persze a levegő az nagyon kell. Városban igaz nehezebb a dolog, de egy-egy jó kis hűvös játszótér is tud üdítő program lenni, a szerencsés udvartulajdonos gyerekeknek pedig néhány fa már elég egy jó kalandhoz. És amikor a srácok programért nyavalyognak, érdemes alaposan feltérképeznetek a környéket, lehet, hogy eddig „átsiklottatok” nagyon alapvető lehetőségek felett.

Mi például a falu határában folyó patakra járunk le gyakran, nem kell oda semmi más, csak egy vízi papucs, egy kulacs víz meg egy kis nasi, mert „kirándulás” nincs csemegézés nélkül. Aztán indul az építkezés a homokból, a kavicsdobálás, a sárcsata, a rákfogás és a többi. Napokat lehet ott tölteni és lényegesen olcsóbb, mint egy vízi tábor. 🙂

 Pici ötlet és tuti lesz a hétköznap

Kézenfekvő program persze a kirándulás, de ha arra ritkán van mód, az is jó buli, ha bringára pattantok és kitekertek a közeli tóhoz vagy ligethez. Ennek a programnak elengedhetetlen eleme a piknikes táska, a gyerek ugyanis enni és inni akar mindenképp, és nem feltétlenül azért mert éhes, hanem azért mert különleges alkalomból teszi. Gondoljatok csak az osztálykirándulásokra. Egy pakli kártya vagy egy labda is kerülhet a hátizsákba, úgy még tutibb a pihenés.

Aztán néha egy szimpla kutyasétáltatást is érdemes felturbózni, ha hosszabb a menet és különleges az útvonal, esetleg egy fagyival tovább fokozzátok a hangulatot, élmény maradhat egy átlagos nap is. Mert higgyétek el, egy icipici változtatás egy mindennapi dolgon, egy apró kis ötlet is felérhet egy hiperszuper táboros nappal.

Ha például régen társasoztál a gyerkőccel és rá bírod venni magad egy menetre, készíts egy jeges limonádét, bonts ki egy kekszes zacskót és kuporodjatok be egy meghitt helyre – nem gondolod, de egyszer csak elkezded élvezni a játékot. Én nemrégiben kénytelen voltam a homokozóba kuporodni a lányom „parancsára”. Egy perc után teljesen elmerültem a várépítésben, csuda jó volt. 🙂

De ha megbízod a kölyköt, hogy ő egyedül készítse el a vasárnapi desszertet, – akkor tutira irtózatos lesz a konyhád, de – akkor neked lesz egy nagyon-nagyon büszke és boldog gyereked – a sütit mindenképp meg kell enni! – neki meg lesz egy vidám és sikeres napja. És valószínűleg majd ismételni akar, hogy megkínálhassa a barátait.

Unatkozni is engedd!

És azt se feledjétek, nem kell mindig gondoskodnotok arról, hogy programja legyen a gyereknek. Ahogy a szakemberek is mondják, fontos, hogy a csemetétek tudjon egyedül is játszani, képes legyen önmagát elfoglalnia. Sőt, hagyjátok őt néha „unatkozni”, a pszichológusok szerint ennek személyiségfejlesztő hatása van, ilyenkor születnek a kis buksikban azok a belső képek, fantáziák, amik segítik őt a mindennapos feszültségek feldolgozásában. Persze csak akkor, ha ilyenkor nem kap a kezébe valamilyen kütyüt.

És ha mindenképp a „gép” előtt akar ülni? Ne mindig parancsoljátok el onnan – a határokat azért érdemes meghúzni – pattogtassatok ki egy nagy adag kukoricát, feküdjetek össze a nagyágyon és nézzétek együtt a mesét. Ez az a program, amit vissza fognak majd követelni, szerintem néhány alkalom „belefér”. 🙂

A lényeg: nem kell feltétlenül tízezreket költeni sok-sok táborra. Nekünk persze kényelmes megoldás, a gyerek is élvezi – egy ideig. De apró kis ötletekkel, meglepikkel olyan napokat varázsolhattok a srácoknak, amik felérnek egy-egy hiperszuper szervezett programmal, ráadásul emlékezetesek is maradnak. Nem is beszélve arról, hogy közben együtt vagytok, egymásra figyeltek és ez a legfontosabb, amit jó szülőként adhattok nekik.

További szórakoztató ötletek nyárra

A vakáció alatt sokszor előfordulhat, hogy gyermeked unatkozik, vagy te fogysz ki az ötletekből. Itt jobbnál jobb könnyen megvalósítható ötletet találsz, érdemes felvenni ezeket is a bakancslistára.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés