Felkerült a „V” betű is az osztálytermek tábláira, és néhány napja kitört a VAKÁCIÓ! Ez a gyermekeknek örömet, a legtöbb szülőnek viszont fejfájást okoz. Mi lesz a gyerekkel? Hova, mennyiért tud menni a nyáron? Nem lesz-e valamilyen baja? Minden óvodás és iskolás családjában megszaporodtak ezek a kérdések az elmúlt hetekben. A nyár ugyanis számos veszélyt rejteget…

 

  fiatalok öröme

Így vigyázz a gyerekre!
Különösen azok a fiatalok vannak veszélyben, akiket nem óv mindig figyelő tekintet. Kevés család tudja ugyanis megoldani a szabadságolást egész vakációra. Ráadásul a gyermekek sokkal felszabadultabbak a gondtalan mindennapokban, ez pedig veszélyforrás is lehet. A fiatalok áldozattá és elkövetővé egyaránt válnak. A szülők mellett a rendőrség is felkészült a vakációra, és az azzal járó plusz feladatokra, így megszaporodnak a következő hetekben az ifjúságvédelmi portyák.
Ilyenkor a kulcsos gyerekek száma jelentősen megnő, a szülők nagy része ugyanis dolgozik. A kisebb és nagyobb gyerekek otthon vagy a játszótereken találhatók meg, ezért nyáron fokozottabb odafigyelést igényelnek.
Nemcsak a rendőrség, hanem a szülők részéről is szükség van az óvatosságra. Fontos, hogy a felnőttek számoltassák el a gyermeket, mivel, hol töltötte a napot. Nézzék meg, nem tűntek-e fel vagy el értéktárgyak, ez sok problémát megelőzhet. Ha előkerülnek gyanús tabletták, porok, megváltozik a fiatalok viselkedése, mindenképpen el kell beszélgetni a gyermekkel, illetve szakember segítségét kell kérni. Figyelmeztető jel lehet, ha eltűnik ékszer, készpénz, ruhadarab.

nyári élmény

Tábor és munka
A nyári programkínálat évről évre bővül. A szülők pedig nyugodtabbak, ha felnőttek vigyáznak csemetéikre – állítják. Sőt, ha anyagi lehetőségük engedné, sokkal több szervezett programra fizetnék be gyermeküket. Azok a táborok különösen kedveltek, ahol nem egyszerűen gyermekmegőrzést vállalnak. Élmény- tematikus, sportos, nyelvi táborok vezetik a népszerűségi listát.

A nagyobb diákok számára fontos nyáron a pénzkereseti lehetőség is. Többen mennének dolgozni, mint amennyi tanuló számára az iskolaszövetkezetek feladatot tudnak biztosítani. A fiatalok közül sokan mindent bevállalnak, csak hogy pénzhez jussanak. Az iskolaszövetkezetekben szinte már csak várólistára kerülhetnek a fiatalok. Egyes nyári munkákra már februárban lezárták a jelentkezést. Minden iskolaszövetkezetnél felhívják a diákok figyelmét, hogy legálisan jelentkezzenek be, mert így biztosan megkapják pénzüket.
Elsősorban szórólapozásra, betanított- és fizikai munkákra, adatrögzítésre van nagy kereslet, a diákok pedig inkább fesztiválokon dolgoznának. A legtöbben nyaralásra gyűjtik a pénzt, vannak azonban olyanok, akik az iskolaévre teszik félre a pénzt.