A várandósság alatt fellépő vérzés nem minden esetben jelenti a legrosszabbat, de ha megjelenik, feltétlenül orvosnak kell látnia a kismamát.

Barnás pecsételés vagy élénkpiros bő vérzés hasi görcsökkel vagy anélkül – számtalan oka lehet annak, ha a kismama egyszer csak vérezni kezd. A jelenség nagyon ijesztő, de nem minden esetben jelent vetélést. Annak eldöntése azonban, hogy kell-e bármit tenni, az orvos feladata, ezért ha bármilyen, akár kis mennyiségű vérzést is tapasztalsz, a lehető leghamarabb keress fel szakembert.

A várandósság alatti vérzés lehetséges okai

Progeszteronhiány: A progeszteron – azaz terhességi hormon – alacsony szintje sokszor oka a vetélésnek, első jele pedig gyakran kis mennyiségű barnás pecsételő vérzés. Ha az első trimeszterben ezt tapasztalod, nem kell az éjszaka közepén az ügyeletre rohannod, a legközelebbi rendelési időben azonban feltétlenül fel kell keresned a nőgyógyászt, aki valószínűleg hormonpótlást ír fel. Ha már van a babának szívhangja, és betartod az orvos utasításait, jó eséllyel nem lesz nagyobb baj.

Hematóma: A hematóma a méhlepény rétegein belül kialakult vérrög. Folyamatosan ürül, ez pedig barnás pecsételő vagy élénkpiros bő vérzéssel járhat. Bár a legtöbb esetben magától felszívódik, a leválása könnyen vetélést okozhat, ezért ilyenkor teljes ágynyugalom, esetleg kórházi megfigyelés szükséges.

Szexuális együttlét: A méhszáj sérülékenysége miatt a szexuális együttlét néha okoz pecsételő vérzést és enyhe hasi görcsöket terhesség alatt. Nem minden esetben jelent gondot, de mivel felszálló fertőzés is okozhatja, orvosnak mindenképpen meg kell említeni, a fertőzés ugyanis néha vetéléshez, koraszüléshez vezet.

Vetélés: A vetélés, vagyis az embrió vagy magzat kilökődése a méhből bő vérzéssel és erős hasi fájdalmakkal jár. Kezeletlenül az anyára is veszélyes, ezért ha ilyet tapasztalsz, azonnal, akár az éjszaka közepén is be kell menni a kórházba.

A lepény tapadás rendellenességei: Előfordul, hogy a placenta részben vagy egészben elfedi a méhszájat, ez pedig vérzést okoz a második és harmadik trimeszterben. A terhesség folyamán a lepény helyzete változhat, ha azonban a kiírt időpontig ez nem történik meg, a hüvelyi szülés lehetetlenné válik.

Korai lepényleválás: Szintén a terhesség második felétől jelentkező, nagyon veszélyes állapot. A legfőbb jele a folyamatos, erős hasi fájdalom, és gyakran kíséri élénkpiros bő vérzés. Azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A nyákdugó távozása: A terhesség végén a legtöbb kismama észreveszi, hogy nyálkás-véres váladék távozott a hüvelyéből: ez a nyákdugó. Ez annak a jele, hogy órákon, de legkésőbb egy-két napon belül megindul a szülés. Kórházba menni egyelőre nem kell vele. A nyákdugó távozását nem mindenki veszi észre.

Méhösszehúzódások: Vannak kismamák, akiknél már a vajúdás kezdeti szakaszában vérzést okoznak a méhösszehúzódások. Ez a szülés természetes velejárója is lehet, de ha megjelenik, irány a szülőszoba.

Kép: freepik.com