Fejfájás, rossz közérzet, hidegrázás… Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, szinte biztos, hogy lázas vagy. A magas testhőmérséklet azt jelzi, hogy immunrendszered küzd a szervezetet károsító baktériumokkal, vírusokkal. Ez a legerősebb fegyver a fertőzések és a betegségek elleni harcokban. A lényeg, hogy ilyen esetekben mihamarabb szabadulj meg a láztól! Gyermekeknek és terhes nőknek az orvosok elsősorban a természetes módszereket javasolják. Ezeket gyűjtöttük össze.

sáfrány

A gyógynövények a megfelelő hőmérséklet elérésében is megbízható társaid lehetnek.  A sáfrányt már őseink is használták a láz csillapítására. Ha keversz hozzá egy kis sót és vizet, a hatást tovább fokozhatod, és gyorsabb eredményt érhetsz el.  Óránként vegyél be egy kávéskanálnyi keveréket! Ugyanazt az eredményt éred el, ha a sáfrányt bazsalikommal helyettesíted.

Készíts mazsolás- citromleves pürét! Minimum 20-25 szem mazsolára van szükséged. Ezeket áztasd be fél csésze citromos vízbe.  Tegyél hozzá pár csepp mézet és egy kis gyömbérlevelet. Ez a koktél nagyon hatásos, elalvás előtt mindenképpen ajánlott.

Láz esetén javasolt a grapefruitlé, hisz segít hűteni testedet. Ha a barackra csöpögtetsz egy kis mézet, a méreganyagok gyorsabban távoznak szervezetedből.

Ugyancsak hatásos a vízből, citromfűből, gyömbérből, kurkumaporból, feketeborsból és hagymából készült turmix.

teázás

Fontos, hogy láz esetén annyit igyál – elsősorban vizet és gyümölcslevet -, amennyit csak tudsz. Muszáj pótolni a folyadékvesztést. Ilyenkor nem jó, ha szilárd ételeket fogyasztasz. Az evéssel várj addig, amíg el nem múlik a lázad!

Nyilván hallottál arról, hogy az izzadás is segít megszabadulni a láztól. Addig fel se kelj az ágyból, amíg nem hagy alább a verejtékezés. Akkor viszont rögtön szabadulj meg a vizes ruháktól, ágyneműktől!  Természetes módon segít az is, ha lábaidat ecetes, vizes ruhával betekered. A hűtőfürdő ugyancsak hatásos lehet. Ebben az esetben fontos, hogy ne rögtön ülj hideg vízbe, hanem fokozatosan csökkentsd a hőmérsékletet!